élni

2020.10.29. 10:40

Már magyarul is olvasható Jü Hua sikerregénye

Egy földbirtokosból lett egyszerű parasztember meséli el az életét – s bár ez az élet tele van bajjal, kínlódással, hibával, sőt bűnnel és tragédiával is (és a kínai kommunizmus megannyi bizarr és kegyetlen történetével), mégis valahogy… szeretet árad belőle. Különleges remekmű ez a regény: egyszerre letaglózó és fölemelő.

Fu-kuj, miután szerencsejátékon elveszíti a család teljes vagyonát, elfogadja új életének minden nehézségét: keményen dolgozik, hogy el tudja tartani családját. Ám a sors ezzel még csak elkezdte brutális munkáját. Fu-kujt erőszakkal besorozzák a hadseregbe, és kénytelen részt venni a polgárháborúban. Hazatérése után minden egyre szürreálisabb lesz: az emberek életét újra meg újra gyökerestül felforgatják a kommunista hatalom bizarr újításai: a földreform, a vasöntési kampány, a kulturális forradalom. Fu-kuj nem lázad, ő csak élni akar, együtt a szeretteivel, de öregkorára már csak az emlékei maradnak vele – és egy ökör, ő is Fu-kuj, de mintha még sok neve volna…

JÜ HUA (Yu Hua) 1960-ban született Hangcsouban. Mao Ce-tung kulturális forradalma idején volt gyermek, sok írásában dolgozza fel ennek az időszaknak az abszurditását és kegyetlenségét. 1993-ban jelent meg első regénye, az Élni, amely ma már a kínai irodalom világszerte kiadott és olvasott klasszikusának számít. A belőle készült film több díjat is elnyert az 1994-es cannes-i filmfesztiválon. Jü Hua az egyik legismertebb és legelismertebb ma élő kínai író, 2002-ben James Joyce-díjat kapott.

„Mire kivilágosodott, megszűnt minden hang. Kidugtuk a fejünket a lövészárokból, és körülnéztünk: az előző nap még síró-kiabáló több ezer sebesült az utolsó szálig meghalt, egymás hegyén-hátán feküdtek, mozdulatlanul, vékony porhóréteg borította mindnyájukat.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!