A csőd szélén

2020.05.09. 08:03

Segítséget kérnek a holland kulturális intézmények

Azonnali állami segítséget kérnek a hollandiai kulturális intézmények, amelyek egy része a csőd szélére került a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó korlátozások miatt.

Forrás: dimbar76/Shutterstock

A hollandiai színházak és koncerttermek egyesületének (VSCD) szerdán közzétette levele szerint az érintett intézmények egyharmada nem fogja túlélni a nyarat, amennyiben nem kap sürgősen állami támogatást.

A 127 helyszínt képviselő, utrechti székhelyű szervezet szerint 55 millió euró sürgősségi segélyre lenne szükség az államtól.

Hollandiában az összes színházat, koncerttermet, rendezvényhelyszínt és múzeumot bezárták március 12-én és kizárólag akkor nyithatnak újra, ha a látogatók tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot.

A szövetség szerint a kisebb regionális színházak és a nagyobb városi intézmények is fenyegetve vannak.

A múzeumok is megsínylik a korlátozásokat. Amszterdam, Rotterdam, Utrecht és Hága nagy művészeti múzeumai is reménykednek az állami közbelépésben, ami biztosítaná a jövőjüket.

A holland kulturális minisztérium 300 millió euró sürgősségi segélyre tett ígéretet. Ezt az összeget azonban zenekarok és állami múzeumok, köztük az amszterdami Rijksmuseum támogatására fordítják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!