koprodukciók

2020.04.29. 14:25

Lecseréli a Bécsi Állami Operaház repertoárját az új igazgató

Az évad kezdetét szeptember 6-ra tervezik, ám a koronavírus-járvány miatt ez a dátum még bizonytalan.

Tíz opera- és három balettpremiert tervez a Bécsi Állam Opera 2020-21-es évadjában Bogdan Roscic igazgató, aki a minap mutatta be az intézmény új repertoárját.

Az évad kezdetét szeptember 6-ra tervezik, ám a koronavírus-járvány miatt ez a dátum még bizonytalan. Azt azonban Roscic nyilvánvalóvá tette, hogy lecseréli az operaház jónéhány „oszlopos” darabját, és koprodukcióként, átvett előadásként számos új produkciót mutatnak be.

A tíz operapremier között olyan népszerű darabok is lesznek, mint Puccini Pillangókisasszonya Anthony Minghella rendezésében, Bizet Carmenje, Verdi Traviatája, Gounod Faustja, Wagner Parsifalja vagy Mozart Szöktetés a szerájból című operája.

Roscic nagy hangsúlyt helyez arra, hogy más operaházak előadásait átvegye és bemutassa a bécsi közönségnek, illetve koprodukcióban állítson színpadra műveket. Így lesz ez az évad első előadása, a Pillangókisasszony esetében is: Minghella rendezését 2005 óta sikerrel játszották Londonban és New Yorkban. Dmitrij Csernyakov orosz rendező ikonikus Jevgenyij Anyegin-operája Moszkvából érkezik a bécsi operaház színpadára.

Calixto Bieito Carmen-rendezését 1999 óta 29 operaház színpadán játszották már a világban, 2021. február 6-tól Bécsben is látható lesz. Barrie Kosky Machbet-rendezése Zürichből érkezik az osztrák fővárosba.

Saját produkció lesz azonban Wagner Parsifalja, amelyet 2021. április 1-jén mutatnak be a hazájában házi őrizetben lévő Kirill Szerebrennyikov rendezésében és Philippe Jordan vezényletével, Jonas Kaufmann-nal és Elina Garancával a főszerepekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!