17 nap feltöltődés

2019.06.06. 18:06

Bemutatkoznak a legjobb kortárs alkotók

Szenzációs köztéri programokkal, premierekkel, lakásszínházi előadásokkal találkozhat a közönség idén ősszel a térség legfontosabb kortárs művészeti fesztiválján. Az eseménysorozat 2019. október 4. és 20. között várja a kortárs művészet rajongóit.

Fotó: Matthias Heyde

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik a legmeghatározóbb kulturális intézményekkel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor színpaddá, játéktérré alakuló köztereken mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

„Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk” – mondta Káel Csaba, a fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

„A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek”

- fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez.

Zenei csemegék, különleges együttműködések, rendhagyó produkciók követik majd egymást a fesztiválon: színpadra kerül Eötvös Péter operája, az Angyalok Amerikában, a Neue Oper Wien és a fesztivál közös produkciója.

Eötvös Péter operáját nézhetjük meg
Fotó: Csibi Szilvia / Müpa

Fellép a RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara, legyen szó régi zenéről vagy kortárs kóruskompozíciókról: az Amadinda Ütőegyüttessel közös koncertjük igazi ínyencségnek ígérkezik, az est karmestere James Wood lesz.

A Klangforum Wien többek között két kiváló, fiatal magyar szerző, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is megszólaltatja majd, a frissen alakult olasz–magyar együttes, a Modern Musici Aquincum pedig kivételes kortárs repertoárral érkezik.

A Klangforum Wien osztrák kamarazenekar különlegességekkel készül
Fotó: Lukas Beck

A kortárs tánc szerelmesei is találnak majd maguknak csemegét, ugyanakkor egy, a hiphop és a street dance műfajának szentelt minifesztivál is várja az érdeklődőket.

A hamisítatlan „fesztivál a fesztiválban” hangulat idén sem maradhat el: október első hétvégéjén jön a régió legnagyobb világzenei fesztiválja, olyan kiváló fellépőkkel, mint a 20. születésnapját a fesztiválon ünneplő Romano Drom, Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band, valamint Dresch Mihály, Borbély Mihály és a Kroke trió.

A város utcáin-terein is meglepő alkotásokkal találkozhat a közönség, sőt, részt vehet azok létrehozásában is. 2019-ben először rendhagyó lakásszínházi előadásokkal, lakáskoncertekkel egészül ki a fesztivál programja.

A fesztivál teljes programja a http://www.cafebudapestfest.hu/ oldalon olvasható.

Borítókép: RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara

Fotó: Matthias Heyde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!