Nemzetközi közélet

2015.05.20. 04:12

Túlfutott a kifutópályán a Magyar Honvédség Gripenje

fenyvesi

A cseh sajtójelentésekkel ellentétben a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, hanem földet érés után túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a két pilóta katapultált. (MTI)

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében tudatta azt is: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, a pilóták nem sérültek meg. Korábban a közszolgálati Cseh Televízió arról számolt be, hogy a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe lezuhant a Cáslav katonai repülőtéren. A HM közleménye kitér arra, hogy a katapultáló pilóták egyike sem sérült meg, a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá őket. Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy az elsődleges adatok alapján jól van. Az anyagi kár felmérése folyamatban van. Az eset kivizsgálását az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a vizsgálatok lezárulta után tudnak további információval szolgálni.  Cáslavban május 11-től zajlik a Lion Effort elnevezésű közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül. A Magyar Honvédség öt JAS-39 Gripen típusú repülőgéppel vesz részt a csehországi gyakorlaton.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!