Tragédia

2022.04.28. 07:50

Hatvanhat ember halt meg, mert az utasszállító pilótája rágyújtott

A repülőgép vezetője valószínűleg nem sejtette, milyen katasztrófát fog okozni egy szál cigarettával.

Összesen 66 utas és a személyzet halt meg, amikor a franciaországi Párizs Charles de Gaulle-ból az egyiptomi Kairóba tartó Airbus A320-as rejtélyes körülmények között a Földközi-tengerbe zuhant a görögországi Kréta szigetétől délre – írja cikkében a Ripost.

A repülőgép váratlanul egy éles kanyart írt le a levegőben, majd halálos spirálban zuhant a tengerbe. Az áldozatok között volt 1 brit, 12 francia turista, 30 egyiptomi, 2 iraki és 1 kanadai. A halott britet a 40 éves, kétgyermekes családapa, Richard Osman néven azonosították, akinek második lánya mindössze három héttel azelőtt született.

Az amerikai haditengerészet bevonásával végrehajtott nagyszabású keresőakciót követően a repülőgép feketedobozát Görögország közelében, a mély vízben találták meg. A napokban a hivatalos vizsgálatok megállapították, hogy a 2016 májusában lezuhant gép tragédiája a pilóta miatt következett be. 

Hat évet kellett várniuk a hozzátartozóknak, hogy megérthessék, miért veszítették el szeretteiket.

Az EgyptAir MS804-es járata azért zuhant le, mert a pilóta a pilótafülkében cigarettázott. A cigaretta füstje a szivárgó oxigén miatt véletlenül meggyújtotta a vészhelyzeti maszkot.

A tragédia bekövetkeztéhez hozzájárult, hogy az oxigénmaszk beállítását egy karbantartó mérnök átkapcsolta normálról vészhelyzetire – állapították meg a szakértők a The Sun nevű brit lap beszámolója szerint. 

Ez azt eredményezte, hogy a maszk oxigént bocsátott ki, ami rendkívül gyúlékony helyzetet teremtett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a karbantartó mérnök miért állította vészhelyzetbe az arcmaszkot.

A szakértők jelentését elküldték a párizsi fellebbviteli bíróságnak.

Illusztráció: 123RF
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!