népesedési adatbank

2018.02.16. 21:00

Egyre többen élnek nagyvárosokban

Indiában és Kínában 5-5 több mint tízmilliós lakosú úgynevezett megacity van, míg Európában csupán három: Párizs, Moszkva és Isztambul.

A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen – derül ki az Európai Bizottság belső tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) jelentéséből.

Egy új adatbank szerint több mint 70 városban élnek több mint ötmillióan, 40 városban pedig 5 és 10 millió közé tehető a lakosok száma.

Indiában és Kínában 5-5 több mint tízmilliós lakosú úgynevezett megacity van, míg Európában csupán három: Párizs, Moszkva és Isztambul.

Összesen több mint 470 olyan város van a világon, ahol legalább egymillióan élnek.

A JRC kutatói az általuk létrehozott Global Human Settlement Layer (GHSL) nevű adatbankot nemrég a malajziai Kuala Lumpurban megrendezett idei World Urban Forumon mutatták be.

A GHSL nyilvánosan elérhető adatai 10 ezer városi régiót ölelnek fel világszerte. A JRC szerint ez a valaha nyilvánosságra hozott legnagyobb és legátfogóbb adatbank a városokról.

Ennek segítségével a kutatók megállapították, hogy a városok az elmúlt években globális átlagban jobban nőttek, mint azt eddig vélték.

Az afrikai városrégiók lakossága például 1990 és 2015 között megkétszereződött, Ázsiában pedig 1,1 milliárd fővel növekedett.

A GHSL adatai főként nagyszámú műholdas felvételekből származnak: összesen 12 400 milliárd képfelvételből.

A műholdas adatokat a szakértők összehasonlították népszámlálások és földrajzi adatok eredményeivel.

Ebből egy vizualizált várostérkép jött ki, amely láthatóvá teszi 40 év változásait 1975-ből, 1990-ből, 2000-ből és 2014-ből származó információk segítségével.

Az egyre erősödő városiasodás során a JRC-kutatók pozitív folyamatokat figyeltek meg: a zöld felületek nagysága 2000 és 2015 között 25 százalékkal növekedett.

A levegő szennyezettségének mértéke 1990 és 2000 között növekedett a városokban, azóta azonban ez a trend világszerte megfordult.

Címkék#népesség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!