Ukrán válság

2022.08.15. 15:00

Fenyegeti-e atomkatasztrófa Európát a háború miatt?

A zaporizzsjai erőmű blokkjait igen erős acélköpeny védi, amelyet egy második, vasbeton héj övez. A kettő együtt több méter vastag, és olyan védelmet nyújt a reaktornak, hogy abban a legnehezebb tüzérségi gránát vagy rakéta sem tud kárt tenni. Ugyanakkor az ukránok július 20-án öngyilkos harci drónokkal támadták a reaktor legsérülékenyebb pontjánál, a hűtőberendezésnél állomásozó orosz rakétasorozatvetőt.

Fotó: AFP

Európa atomenergia-helyzetére is kihat az ukrajnai háború – és itt nem első sorban Zelenszkij elnök nagyvonalú ajánlatára gondolhatunk az ukrajnai „atomáramnak” az európai elektromosenergia-hálózatba való betáplálásáról. Hanem az állítólagos veszélyről, amelyet a zaporizzsjai atomerőmű (Ukrajna és Európa legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb ilyen létesítménye) körüli katonai műveletek okoznak. 

Kijev és Moszkva egymást vádolják az erőmű területének lövetésével. A zaporizzsjai erőművet egyébként az oroszországi támadók tartják ellenőrzésük alatt 2022. március 4. óta, úgyhogy az ukrajnai vádakat, amelyek szerint az oroszországiak saját magukat lövik, objektív megfigyelők kétkedéssel fogadják.

Van-e oka Európának rettegnie egy Csernobil-típusú nukleáris balesettől Zaporizzsjában? Igen is. meg nem is, szól a Politico által megszólaltatott szakértők többsége. Magát az atomreaktort (hat van belőle) egy igen erős acélköpeny védi, amelyet egy második, vasbeton héj övez. 

A kettő együtt több méter vastag, és olyan védelmet nyújt a reaktornak, hogy abban a legnehezebb tüzérségi gránát vagy rakéta sem tud kárt tenni, legfeljebb egy tartós, legalább egyenként ezer kilogrammos rombolóbombákkal végrehajtott, több közvetlen találatos légitámadás árthat neki. 

A még modernebb reaktorok (például a Paks II.-ben tervezettek) egy közepes, 70-90 tonna súlyú utasszállító gép becsapódását is sértetlenül túlélik. Zaporizzsja reaktorait legfeljebb egy Fukusima-típusú (a hűtőrendszer leállásából adódó) esemény rongálhatja meg. Ugyanakkor az események az atomerőmű körül kiszámíthatatlan fordulatot vehetnek, mindkét fél fegyverként használhatja fel az erőművet.    

Július 20-án az ukrán oldal három lengyel gyártmányú, egyenként körülbelül egy kilogrammos robbanófejjel felszerelt Warmate típusú, egyszer használatos („öngyilkos”) harci drónnal támadta az erőmű területén állomásozó Grad (BM–21) típusú rakétasorozatvetőt, amelyet megsemmisítettek. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Zaporozsjei Atomerőmű Energodarban orosz ellenőrzés alatt / AFP / Andrey BORODULIN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!