energiapolitika

2021.04.05. 14:24

Már Indiának sem kell annyira a széntüzelés

A Coal India három év alatt 82 szénbányát zárt be, 18 600 munkavállalójától is megvált, a rajtuk megtakarított pénzt napelemek gyártásába fektetheti a cég.

Smokes are seen inside the Coal mines due to endless fire just outskirts of the Dhanbad in Jharkhand state of India on 30 December 2019. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: STR

A világ legnagyobb szénbányászati vállalata a napenergia hasznosítása felé fordul, és folytatja kisebb bányái bezárását – írta a BBC.com nyomán a Magyar Nemzet.

A Coal India Ltd. az állami NLC Indiával alkotott vegyesvállalatával egy háromezer MW-os napelemprojektbe fektetne, emellett részt venne napenergia-aukciókon is, a leg­alacsonyabb áron kínálná a zöldenergiát.

(Magyarországon a háztartási méretű napelemekkel együtt mintegy kétezer MW áll rendelkezésre.)

– A szénipar a következő két-három évtizedben megszűnik, a helyét pedig lassan a napenergia veszi át a legnagyobb léptékű áramtermelésben – vélte a Coal India elnöke, Pramod Agarwal a Reutersnek adott interjúban. A vegyesvállalat szolárprojektje 1,73 milliárd dollár (536 milliárd forint) értéket képvisel.

A Coal India három év alatt 82 szénbányát zárt be tavaly márciusig, ami azzal járt, hogy 18 600 munkavállalójától is megvált. Pramod Agrawal elmondta, a leépítések folytatódnak, és elképzelhető, hogy a munkaerőn megtakarított pénzt napelemek gyártásába fekteti a cég.

A változás ellenére is évi egymil­liárd tonna szenet fogyaszt India, ennél többet csak Kínában használnak fel.

A Coal India 2020-as és 2021-es termelési célja 710 millió tonna, ami valamivel több, mint amennyit az amerikai szénbányákból összesen hoztak fel 2019-ben.

Ám Indiának is vannak klímavédelmi és karbonkibocsátás-csökkentési céljai – szintén aláírója a párizsi klímamegállapodásnak –, ezért jelentős változásokat irányzott elő a következő évekre. Ennek részeként

a ­2005-ös kibocsátási szintjét 35 százalékkal csökkentené 2030-ra.

A jövő évet már 175 GW megújuló kapacitással szeretné elkezdeni, az évtized végére pedig elérné a 450 GW-ot. Az ország történetében először mérséklődött a karbonkibocsátása tavaly – igaz, az eredmény részben a koronavírus-járvány nyomán hozott korlátozó intézkedések számlájára írható.

Borítókép: Munkások egy indiai szénbányában, nem könnyű munka, de sokan most ettől a megélhetéstől is elestek / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!