Párbeszéd

2020.05.10. 11:08

Telefonon egyeztettek a kínai és amerikai kereskedelmi főtárgyalók

Telefonon egyeztettek a kínai és amerikai kereskedelmi főtárgyalók a makrogazdasági és közegészségügyi együttműködés megerősítését tűzve ki célul – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteken.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalóval, valamint Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel pekingi idő szerint péntek reggel abban állapodott meg, hogy a két fél kedvező légkört teremt az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó megállapodás első szakaszában foglaltak megvalósításához.

A főtárgyalók továbbá megegyeztek abban, hogy fenntartják a párbeszédet és folytatják az egyeztetéseket.

A kereskedelmi megállapodás idén januárban aláírt első szakaszában Peking ígéretet tett arra, hogy a következő két évben 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának az értékét, ám az országban röviddel a dokumentum aláírását követően súlyossá vált járványhelyzet folytán kérdésessé vált, hogy Kína milyen mértékben fog tudni eleget tenni a vállalásának.

A csütörtökön közölt kínai külkereskedelmi adatok azt tükrözték, hogy Kína egyelőre messze elmarad a kitűzött behozatali értéktől, miután az új koronavírus okozta világjárvány jelentős akadályokat gördített a nemzetközi kereskedelem elé, zavart keltve az ellátási láncokban.

Donald Trump amerikai elnök pedig a héten azzal fenyegetőzött, hogy semmissé teszi a megállapodást, ha Kína nem tartja magát a benne foglaltakhoz, illetve további büntetővámokat helyezett kilátásba a kínai termékekre, hogy ezzel szankcionálja Pekinget a járvány által az amerikai gazdaságban okozott károk miatt.

A járvány kapcsán az utóbbi időszakban Peking és Washington egyre elmérgesedő szóváltásba került. Az amerikai kormányzat tagjai élükön Trumppal és Mike Pompeo külügyminiszterrel, több alkalommal az új koronavírus terjedésének kezdeti elkendőzésével vádolták Kínát, felelőssé téve a pekingi vezetést a világjárvány kialakulásáért.

Kína bár annyit hivatalosan is elismert, hogy felmerültek hiányosságok a járvány kezdeti kezelésében kitart amellett, hogy nyíltan tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a releváns szervezeteket az új koronavírusról, és rendszeresen hangsúlyozza, hogy globális szinten is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!