uniós tanács

2019.05.14. 16:17

Intézkedéseket fogadtak el a bankszektor kockázatainak csökkentésére

A javaslatok célja a 2007-2008-as pénzügyi válság után nemzetközi szinten elfogadott reformok végrehajtása.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei írásbeli eljárás keretében átfogó jogalkotási csomagot fogadtak el a bankszektor kockázatainak csökkentésére, valamint a bankok ellenálló képességének fokozása érdekében az esetleges gazdasági sokkokkal szemben – közölte az uniós tanács kedden.

A csomag egyrészt módosítja a tőkekövetelményekre vonatkozó jogszabályokat, amely megerősíti a bankok tőke- és likviditási pozícióit, másrészt megerősíti a nehézségekkel küzdő bankok helyreállítására és szanálására vonatkozó jogi keretet.

A javaslatok célja a 2007-2008-as pénzügyi válság után nemzetközi szinten elfogadott reformok végrehajtása, amelyek a bankszektor megerősítésére és a pénzügyi stabilitást továbbra is fenyegető kockázatok elhárítására irányulnak.

A csomag egyebek között a tőkeáttételi mutatóra vonatkozó követelményt tartalmaz valamennyi intézmény számára, továbbá tőkepuffer-követelményt a globálisan rendszerszinten jelentős intézmények vonatkozásában.

Új adatszolgáltatási keretrendszert írt elő a piaci kockázatra vonatkozóan, amely egyebek között enyhíteni fogja az adatszolgáltatási és közzétételi követelményeket, továbbá egyszerűsíti a piaci kockázatokra és a likviditásra vonatkozó szabályokat a kisebb és egyszerűbb struktúrájú bankok számára.

Új követelményt állít az EU-ban jelentős tevékenységet folytató unión kívüli országok intézményeire vonatkozóan, e szerint közbenső uniós anyavállalattal kell rendelkezniük. Teljes veszteségviselő képesség bevezetését írja elő a globálisan rendszerszinten jelentős intézmények számára.

A banki csomag ezenfelül számos, kimondottan az uniós körülmények figyelembevételével kialakított, célzott intézkedést is tartalmaz.

Ilyenek például az állami infrastruktúrákba és a kis- és középvállalkozásokba (kkv) történő beruházásokat elősegíteni hivatott ösztönzők és a nemteljesítő hitelek elidegenítését megkönnyítő hitelkockázati keretrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!