chipháború

2018.12.10. 16:37

Betiltották az iPhone-ok árusítását Kínában

Kínában egy bírósági döntéssel ideiglenesen megtiltották több iPhone modell importját és árusítását.

Chinese customers try out iPhone XR smartphones at the Apple Store on the Nanjing Road pedestrian shopping street in Shanghai, China, 26 October 2018.

Forrás: AFP / Imaginechina

Fotó: Wang gang

Az intézkedés az iPhone 6S-től az iPhone X modellekig terjed.

A kínai bíróság a Qualcomm amerikai chipgyártó beadványa alapján hozta meg a döntést. A Qualcomm állítása szerint két szoftverszabadalmát illegálisan alkalmazzák az iPhone készülékekben.

A két amerikai cég között évek óta dúl a háború, kölcsönösen üzleti titkok ellopásával vádolják egymást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az Apple az év eleje óta már nem a Qualcommtól, hanem az Inteltől rendeli a modemchipeket.

A kínai bíróság hétfői döntése abban az időszakban született, amikor különösen elmérgesedett a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között.

Mintegy fél órával a New York-i tőzsdék hétfői nyitása után az Apple részvénye 1,89 százalékos mínuszban, a Qualcomm papírja viszont 3,18 százalékos pluszban állt.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!