Ország-világ

2020.12.01. 21:30

A tudósok szerint ha ezt az egy dolgot betartja, sokkal biztonságosabb lesz a karácsonyi vásárlás

A maszk, a kézfertőtlenítő és a távolságtartás persze alap, de a tudósok most elárultak még valamit.

Forrás: Shutterstock

A Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) nevű brit tudóscsoport ajánlása szerint a legkönnyebben úgy lehet elkerülni a karácsonyi vásárlás közben a koronavírus-fertőzést, ha egy-egy boltban körülbelül 15 perc alatt elintézzük teendőinket. Lucy Yardley professzor azt mondja, hogy amennyiben ennél több időt töltünk egy helyen vásárlással és nézelődéssel, nagyobb az esélye annak, hogy elkapjuk a vírust – írja a Bors.

A szakember kiemelte, hogy az idősebb korosztályt a karácsonyi ünnepek alatt is kiemelten védeni kell, ezért egyáltalán nem ajánlja, hogy a családok nagyobb létszámban gyűljenek össze.

Ha 15 percnél több időt töltünk valakivel két méternél kisebb távolságban, akkor hatványozottan nagyobb az esélye, hogy megfertőződünk. Szerintem ez elég hosszú idő, és nem hinném, hogy ennél sokkal több időre lenne szükségünk egy-egy üzletben vásárlásra

– idézi a Times Radio vasárnapi adása a professzort, aki felteszi azt a költői kérdést is, hogy feltétlenül muszájnak érezzük-e, hogy az idős szeretteinkkel huzamosabb időt töltsünk egy légtérben az ünnepi időszak alatt és nem lenne-e ildomosabb inkább pár hónapot várni a nagy családi összejövetelekkel, amíg meg nem érkezik valamelyik koronavírus elleni vakcina.

Ugyanakkor a vásárlási „időlimittel” kapcsolatban megjegyzi azt is, hogy nem feltétlenül az a legkönnyebb módja a megfertőződésnek, hiszen a távolságtartás és a maszkviselés csökkenti a veszélyt, ugyanakkor egy felelős ember a lehető legtöbb óvintézkedést megteszi, hogy megőrizze egészségét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!