Bulvár-celeb

2023.05.12. 18:50

Gyerekek veszélyben: újabb világjárványra figyelmeztetnek az orvosok

Világszintű probléma, hogy a Covid-járvány miatt közel 40 millió gyerek maradt ki a kanyaró elleni védőoltásból.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Ijesztő hírek érkeztek Angliából. Az idei évben már 67 kanyaró betegséggel fertőzött gyermeket kezeltek az ország kórházaiban. Eközben pedig aggasztóan alacsony szinten van a vírus ellen beoltott gyermekek száma - írja a Bors.

A The Sun cikke szerint a tavalyi évhez képest nőtt a kanyarós esetek száma a szigetországban. Emellett pedig az ország egyes részein mindössze az 5 évesek 55 százaléka vette fel a kanyaró elleni oltást. Összesítve pedig mindössze a gyermekek 85%-a rendelkezik immunitással a betegség ellen. Ennek a számnak a járvány megakadályozásához 95%-osnak kellene lennie.

Az NHS Digital adatai szerint 2010 óta ez az első év, amikor 90% alá esett a védett gyermekek aránya. 

 

Jonathan Ball professzor a Nottingham Egyetem virológusa a lapnak azt mondta, hogy a kanyaró az egyik legfertőzőbb vírus a világon, amely vad tűzként terjedhet az olyan csoportokban, ahol alacsony az immunitás.

 

A probléma globális is lehet

A cikk kitér arra is, hogy világszintű a probléma, ugyanis a Covid-járvány miatt közel 40 millió gyerek maradt ki a kanyaró elleni védőoltásból világszerte.

Erre figyeljen! A kanyaró tünetei kezdetben köhögéssel, tüsszögéssel indul, súlyosabb esetben pedig tüdőgyulladáshoz is halálhoz is vezethetnek. A fertőzés pedig cseppfertőzéssel könnyen terjedhet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!