Bulvár-celeb

2022.11.27. 13:45

Kiderült: II. Erzsébet királynő nagyon beteg volt, de mindenki előtt titkolta

Fülöp herceg legjobb barátja árulta el: II. Erzsébet királynő utolsó éveiben már a rákkal vívott csatát.

Forrás: AFP

Fotó: Chris Jackson

II. Erzsébet királynő élete utolsó éveiben a rákkal vívott csatát – állítja Fülöp herceg barátja. Gyles Brandreth hamarosan megjelenő életrajzában árulta el, hogy bár II. Erzsébet halála okaként az öregséget tüntették fel, valójában csontvelőrákkal küzdött, mielőtt 2022. szeptember 8-án elhunyt – írja a Bors.

 

„A királynőnek csontrákja volt, ami megmagyarázza a fáradtságát, a fogyását és azt, hogy az utóbbi időben már nehezebben mozgott. Ennek a ráknak a tünete a csontfájdalom, különösen a medencében és a hát alsó részén” 

 

– mondta a családi barát, aki hozzátette, nincs rá gyógymód, de gyógyszerekkel a tünetek enyhíthetők és akár két-három évvel is meg lehet növelni a páciens élettartamát.

Élete utolsó évében a királynő egyre gyengébbnek tűnt, több nyilvános szereplését is lemondta, egyre fogyatkozott az energiája, bár a segítőinek azt mondta, Fülöp halála után is igyekszik elfoglalni magát, a férje se szeretné, ha a gyász miatt elhagyná magát.

 

„Tudta, hogy fogytán van az ideje, de sztoikus nyugalommal állt a helyzet elé. Méltósággal elfogadta, már amennyire ezt el lehet”

 

– állítja Brandreth.

 

II. Erzsébet királynő halálos ágya mellett végig ott volt Anna hercegnő, majd Károly király is megérkezett és el tudott még búcsúzni. Anna volt a négy gyermek közül az egyetlen, aki végig kísérte édesanyját. A királynő maga kérte meg lányát, legyen vele a végső percekben, végig az ágya mellett állt, testvéreinek is ő szólt: itt az idő a búcsúzásra.

Anyja állítólag tisztelte és csodálta azért, amiért nem kérte, hogy gyermekei is hercegi címet kaphassanak. Az a szerény mód, ahogyan könyörtelenül végezte feladatait, közelebb állt II. Erzsébet saját személyiségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!