Sosem láttak ilyet

2021.12.23. 06:41

Hátborzongató, mit vett fel a NASA űrszondája

Nagyon furcsa dolgot észlelt az űrszonda.

Érdekes hanganyagot tett közzé a NASA. Az ötven másodperces felvételt a Juno űrszonda idén júniusban rögzített adataiból készítették, amikor elhaladt a Naprendszer legnagyobb holdja, a Jupiter körül keringő Ganymedes mellett.

A felderítő szonda a Ganymedes felszínétől mintegy 1038 kilométeres távolságban repült el óránként 67 ezer kilométeres sebességgel, közben folyamatosan rögzítette a Jupiter magnetoszféráján belül a hold által kibocsátott mágneses és elektromos hullámokat.

A NASA tudósai a Földre visszaérkező rádióhullámok frekvenciáit átállították a hallható hangtartományba, így hozták létre a kissé hátborzongató felvételt. Érdekesség, hogy az anyag közepén a hang magasabban szól, ez azért történik, mert a szonda a Ganymedes mágneses terének egy másik régiójába lép be.

A holdról fotókat is közölt az űrügynökség. Az egyiken a Jupiter két örvénylő vihara látható, a másik képen pedig a hold felszíne tárul elénk.

A Juno űrszonda 2011-ben indult útnak, célja a Jupiter, illetve az óriásbolygón észlelhető légköri és mágneses jelenségek vizsgálata. Az felderítő gépezet 2016-ban ért a Jupiter közelébe, azóta folyamatosan küldi az adatokat, eddig 32 különböző pályáról készített felvételeket és mentett le adatokat a gázóriásról, annak furcsa viharairól és óriásörvényeiről, a „nagy kék és vörös foltról”.  A legfrissebb hírek szerint nemsokára megközelíti az Europa és az Io nevű, igencsak érdekes tulajdonságú holdakat is - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!