Bulvár-celeb

2021.10.23. 10:50

Börtön járhat a kutyájukra vega étrendet erőltető gazdiknak

A hatályos jogszabályok szerint több millió forintnak megfelelő pénzbüntetést fizethetnek, és börtönbe is kerülhetnek azok, akik helytelenül táplálják ebüket Nagy-Britanniában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több állatvédelmi szervezet is felhívta a gazdik figyelmét arra, hogy az Egyesült Királyságban érvényes 2006. évi állatvédelmi törvény alapján börtönbüntetés, illetve 20 ezer fontos (8,5 millió forintos) pénzbírság szabható ki, ha valaki vegetáriánus étrendre szoktatja át a kutyáját - írja a Tények.hu.

A Daily Mail szerint a jogszabály kimondja, hogy a háziállatoknak megfelelő étrendet kell biztosítani, ami könnyen eredményezhet büntetőeljárást, ha a hatóságok alkalmatlannak találják a húsmentes táplálkozási formát.

Az utóbbi években számos híresség váltott vegetáriánus életmódra, amelyet több rajongó is követett – a háziállatokkal együtt.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton például Roscoe nevű kutyáját már egy ideje növényi étrenden tartja, amely nem egészséges.

" data-instgrm-version="14">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A Nagy-Britanniában élő embereknek törvényi kötelességük biztosítani házikedvenceik számára a jólétet, a kilencedik bekezdés szerint a háziállatoknak joguk van megfelelő táplálékot fogyasztaniuk.

A jogszabály külön nem tér ki a vegán vagy vegetáriánus étrendre, ugyanis amikor a törvény megszületett, még csupán gyerekcipőben járt az állatok étrendjének ilyen jellegű megváltoztatása.

Ennek ellenére a tápláléknak meg kell felelnie az állatok igényeinek, legyen az aszpikos étel, nyers eledel vagy száraztáp.

„Ha ön úgy döntött, hogy nem szeretne állati fehérjét fogyasztani, az rendben van, ám ezt az étrendet nem úgy tervezték, hogy megfeleljen kedvence jólétének. Elméletileg működhet a vegetáriánus életmód, azonban sokkal több kárt is okozhatunk vele. A növényi étrendet csak egy állatokra specializálódott táplálkozási szakember segítségével lehet összeállítani” – közölte Daniella Dos Santos, a Brit Állatorvosi Szövetség elnöke még tavaly.

" data-instgrm-version="14">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Scott Miller állatorvos szerint a kutyák számára

rendkívül veszélyes lehet a vegetáriánus étrend,

amelyet csupán a gazdik erőltetnek. Továbbá kiemelte, hogy az állatok fogai is a hús széttépéséhez alakultak ki a jelenlegi formájukban.

A törvényt megszegő, állataikat helytelenül tápláló gazdiktól még a kiskedvencüket is elvehetik, ha nem előre egyeztetett étrendet alkalmaznak kutyáikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!