bánatos karácsony

2020.12.27. 06:31

Végre kiszabadultak a magyar kamionosok a vesztegzár alól – ennyien kapták el a vírust

Kiürült szombat estére az a délkelet-angliai átmeneti kamionparkoló, ahol a héten több ezer – köztük sok magyar – kamion torlódott fel, miután Franciaország a gyors terjedésű új koronavírus-változat angliai feltűnése után először megtiltotta, majd negatív koronavírusteszthez kötötte az átkelést.

Forrás: Shuttestock

Rengeteg magyar kamionos is Angliában rekedt karácsony napjaiban.

Egyikük az egyik kereskedelmi csatornának elmondta, hogy a kerítésen át dobáltak nekik élelmet és tisztálkodószereket. A kint élő magyarok is segítettek, és külön Facebook-csoport is létrejött. Volt olyan magyar, aki a közelben él, és közölte: szívesen látja a karácsonyozni vagy csak pihenni vágyó magyar sofőröket.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombati tájékoztatása szerint a kamionosok körében 15 526 koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 36 bizonyult pozitívnak.

Shapps a francia zárlat alig burkolt bírálataként kiemelte tájékoztatásában, hogy a megvizsgált kamionosok alig 0,23 százaléka volt koronavírus-fertőzött.

A miniszter közölte azt is, hogy a doveri kompkikötőbe tartó kamionosoknak most már nem a közeli Manston használaton kívüli repülőterén kialakított kamionmegállóba, hanem egyenesen a kikötőbe kell menniük.

Fotókkal is kiegészített Twitter-bejegyzésében hozzátette, hogy az átmeneti parkoló – ahol az elmúlt napokban folyamatosan több ezer kamionos várt a tesztelésre – szombatra kiürült – írja az MTI.

A francia korlátozás előzményeként a brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy olyan új koronavírus-variánst azonosított, amelynek fertőzőképessége a vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított koronavírus-típusokét.

A brit és a francia kormány szerdai megállapodása után újraindulhatott Nagy-Britanniából Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés, de Franciaországba csak az léphet be Nagy-Britannia felől, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutat fel.

A kamionsofőröknek 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Ennek eredményét a sofőrök SMS-üzenetben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!