Összefogás

2020.01.06. 16:04

Több millió dollárt gyűjtöttek sztárok az ausztrál bozóttüzek áldozataiért

A katasztrófának eddig 24 halálos áldozata volt.

Nicole Kidman ausztrál-amerikai színésznő a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) évenkénti gálája, a Golden Globe-díjak 77. átadóünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2020. január 5-én.

Forrás: MTI/AP/Invision

Fotó: Jordan Strauss

Filmsztárok, popsztárok és a brit királyi család támogatásával eddig már több millió dollár gyűlt össze az ausztrál tűzvészek okozta katasztrófa áldozatai, a tűzoltók és a vadon élő állatok menedékhelyei számára.

Nicole Kidman ausztrál filmcsillag vasárnap 500 ezer dollárt (147 millió forintot) adományozott családja nevében az új-dél-walesi tűzoltóságnak. A színésznő a szilvesztert Sydney-ben töltötte, erről egy képet is posztolt Instagramján, amelyen férjével, Keith Urban zenésszel a Harbour Bridge előtt állnak.

A tüzek miatt az ausztrál nagyváros levegője az utóbbi hetekben nagyon szennyezett lett, a füst beterítette az egész metropoliszt.

Szombaton II. Erzsébet brit királynő unokáihoz, Vilmos és Harry herceghez csatlakozva hangsúlyozta, hogy mennyire megrázta őket a természeti katasztrófa. Köszönetüket tolmácsolták a tűzoltóknak, akik életüket kockáztatva küzdenek a lángokkal, hogy életeket mentsenek.

Leégett lakóház romjai az Új-Dél-Wales államban fekvő Wingello településen 2020. január 6-án
Fotó: Mick Tsikas / MTI/EPA/AAP

Celeste Barben ausztrál színésznő, humorista, akinek családja a tűzvész sújtotta Eden mellett él az ország délkeleti partvidékén, valamint Pink és Iggy Azalea popsztárok szintén anyagi támogatást ajánlottak fel a tűzoltók és állatmenhelyek javára. Pink 500 ezer ausztrál dollárt (102 millió forintot) ígért, Azalea pedig, aki Sydney-ben született és Új-Dél-Wales északi partjainál, Mullumbimbyben nőtt fel, százezer ausztrál dollárt (20,5 millió forintot) gyűjtött egy helyi vadmenedék számára.

A közösségi médiában hatalmas követőtáborral rendelkező Barben a GoFundMe adománygyűjtő oldalon vasárnapig 20 millió ausztrál dollárt (4,1 milliárd forint) gyűjtött össze az új-dél-walesi tűzoltóságnak.

Az ausztrál sztárok közül Russell Crowe már novemberben 200 ezer ausztrál dollárt (41 millió forintot) ajánlott fel, miután a lángok Sydney-től 550 kilométerre északra fekvő birtokát fenyegették.

Ashleigh Barty, a világranglista első helyén szereplő teniszjátékos a 250 ezer amerikai dollár (73 millió forint) összdíjazású, hétfőn kezdődő brisbane-i nemzetközi torna nyereményét is felajánlotta, ha nyer.

Felperzselt növényzet a dél-ausztráliai Kenguru-szigeten 2020. január 6-án
Fotó: David Mariuz / MTI/EPA/AAP

A múlt héten pedig Nick Kyrgios ausztrál teniszező fogadta meg, hogy ahány ászt szervál, annyiszor 200 dollárt (59 ezer forintot) ad a tűz elleni küzdelemre. Ehhez a kezdeményezéshez játékostársai, John Millman és Alex de Minaur is csatlakoztak, majd a román Simona Halep és a cseh Petra Kvitová is támogatását ajánlotta fel.

Az ausztrál teniszszövetség január 15-re jótékony célú teniszgálát is hirdetett, amelyen várhatóan a világ legjobb teniszezői játszanak majd.

A szeptember óta országszerte pusztító tüzek miatt eddig hatmillió hektárnyi terület égett le. A katasztrófának eddig 24 halálos áldozata volt.

Borítókép: Nicole Kidman ausztrál-amerikai színésznő a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) évenkénti gálája, a Golden Globe-díjak 77. átadóünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2020. január 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!