a legrégebbi uralkodóház

2019.03.19. 15:38

Naruhito herceg trónfoglalása: kétszáz országból érkeznek vendégek

A trónörökös apja, Akihito japán császár 30 éves uralkodás után április 30-án mond le trónjáról.

Forrás: AFP

Fotó: Yomiuri Shimbun

A császár lemondásának szertartása április 30-án délután – helyi idő szerint – 17 órakor kezdődik, amelyen 300 vendég lesz jelen, köztük Abe Sindzó japán kormányfő és kabinetjének tagjai. Mielőtt a császár beszédet intéz az egybegyűltekhez, a miniszterelnök kifejezi háláját a 85 éves uralkodónak.

Az 59 éves koronaherceg másnap, május elsején lép trónra. Aznap megörökli az uralkodói hatalmat hagyományosan jelképező tárgyakat, a szent kardot és ékszereket, amelyek bizonyítékai, egyben kellékei a beiktatási szertartásnak. A nap folyamán az új uralkodó első alkalommal megjelenik a nyilvánosság előtt.

Akihito az egyetlen, császárként regnáló államfő, a világ legrégebbi uralkodóházának 125. tagja. Április végi lemondásával véget ér uralkodásának korszaka is, amelyet a Heiszei (a béke elérése) korszaknak neveztek el.

A császár már hosszabb ideje betegeskedik, 2016 nyarán, videóüzenetben jelentette be lemondási szándékát legyengült állapotára tekintettel. A japán parlament külön törvényben tette számára lehetővé ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!