volt meglepetés

2019.02.11. 10:23

A női előadók és a rap taroltak a Grammy-gálán

A rapper Childish Gambino, Dua Lipa brit énekesnő és a countrysztár Kacey Musgraves vitte el a fődíjakat a 61. Grammy-díjkiosztó ceremónián.

Los Angeles, 2019. február 11. Dua Lipa brit énekesnõ az év legkiemelkedõbb új elõadójának és a legjobb tánczenei felvételnek járó elismeréssel a Grammy-díjak 61. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Staples Centerben 2019. február 10-én. MTI/Chris Pizzello/Invision/AP/Invision/Chris Pizzello

Forrás: MTI/AP

Fotó: Chris Pizzello

Childish Gambino rendőri brutalitásról és rasszizmusról szóló száma, a This is America megkapta az év dalának és az év felvételének járó elismerést is a ceremónián. A This is America a legjobb felvétel díját is elnyerte, s ezzel a Grammy történetében először hiphopstílusú dal kapta ezt a trófeáját.

Gambino, eredeti nevén Donald Glover további két díjat gyűjtött be a Grammyn, amelyen személyesen nem jelent meg. Ludwig Goransson, a This is America társszerzője és társproducere elmondta, hogy megpróbálta vele felvenni a kapcsolatot a gála után, de nem sikerült elérnie. Riley Mackin, a This is America hangmérnöke annyit tudott mondani az előadóról, hogy utoljára pár napja találkozott vele a stúdióban, ahol együtt dolgoztak. Hozzáfűzte, hogy nem tartja furának eltűnését. „Minden kicsit különös, amit Donald csinál” – mondta.

Dua Lipa brit énekesnő
Fotó: MTI/AP

 

Dua Lipa brit énekesnőnek az év legkiemelkedőbb új előadója elismerést nyújtották át. Az elektropop műfaj 23 éves énekes-szerzője 2016-ban mutatkozott be Hotter than Hell című felvételével, később pedig az amerikai Top 100-as slágerlistára felkerült Blow Your Mind (Mwah) című dalával vált híressé.

Az amerikai zenei szakma legrangosabb díjátadóján Kacey Musgraves countryénekesnő Golden Hour című lemeze kapta az év albumának járó díjat, maga mögé utasítva többek között a Black Panther: The Album, Music From And Inspired By vagyis a Fekete párduc című film zenéjét tartalmazó albumot is.

Az estén Gambinóhoz hasonlóan négy díjjal is jutalmazott Musgraves, akinek lemeze az év legjobb countryalbuma díjat is elnyerte, beszédében férjének és a lemezborítóit tervező húgának mondott köszönetet, és tisztelgett a többi jelölt előtt is.

„Az, hogy megnyertem ezt a díjat, nem teszi jobbá a lemezemet bárki másénál”

- mondta.

Lady Gaga három Grammyt vehetett át a gálán, köztük a legjobb popduó/csoportos előadás díját – Bradley Cooperrel megosztva – az Oscar-díjra is jelölt Swallow című számért. Az estén elő is adta a dalt, de ezúttal Cooper nélkül, mivel a színész-rendező éppen a londoni Bafta-díjátadón vett részt.

A háromórás Los Angeles-i díjkiosztó háziasszonya, Alicia Keys azzal indította a műsort, hogy a színpadra hívta az Egyesült Államok korábbi first ladyjét, Lady Gagával, Jada Pinkett Smithszel és Jennifer Lopezzel egyetemben, hogy személyes élményeiket felidézve mondják el, miképp változtatta meg az életüket a zene, és erősítette meg őket női mivoltukban. A csillogó, ezüst színű ruhát viselő Michelle Obama megjelenését viharos taps és ünneplés fogadta.

„Akár a countryzenét szeretjük, akár a rapet vagy a rockot, a zene segít abban, hogy kifejezzük magunkat, a méltóságunkat és a bánatunkat, a reményeinket és az örömeinket” – jelentette ki a volt first lady, aki jelenleg bemutatókörúton népszerűsíti Így lettem (Becoming) című memoárkötetét, amelyet világszerte 28 nyelven jelentettek meg.

Borítókép: Dua Lipa Grammy-díjaival pózolt a fotósoknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!