Hoppon maradt

2018.08.11. 07:00

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Jean-Michele Jarre francia zenész, az elektronikus zene úttörője, akit 2009-ben elhunyt apja, Maurice Jarre háromszoros Oscar-díjas zeneszerző kitagadott az örökségből.

(FILES) In this file photo taken on April 23, 2018 French composer Jean-Michel Jarre poses during the opening night of the 2018 COLCOA (City of Lights, City of Angels) French Film Festival, at the Directors Guild of America Theater in Los Angeles, California. French electronic composer Jean-Michel Jarre said in an interview which will be published on August 10, 2018 in the French newspaper Parisien (weekend), that he will refer to the European Court of Human Rights (ECHR), after a decision of French justice depriving him of the inheritance of his father, composer Maurice Jarre, winner of three Oscars for the music of the films "Lawrence of Arabia", "Doctor Zhivago" and "A Passage to India". / AFP PHOTO / VALERIE MACON

A 69 éves francia zenész pénteken, a Le Parisien című lap hasábjain tárta a nyilvánosság elé az örökséggel kapcsolatos jogi vita részleteit.

A főleg filmzenéiről ismert Maurice Jarre egy kaliforniai törvény alapján minden örökségét utolsó, negyedik feleségére, Fong F. Khongra hagyta. A francia legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberben érvényesnek ismerte el a kaliforniai jog szerinti végrendeletet, így

Jean-Michel Jarre és féltestvére, húga, Stéfanie az örökségből kitagadottnak számít.

A testvérpár márciusban nyújtott be keresetet a strasbourgi bíróságnál azon a címen, hogy nem tartják tiszteletben családi jogaikat és túlzott sérelem érte jogbiztonságukat.

Pénteki újságcikkében Jarre hangsúlyozza, hogy az örökösödési ügy nemcsak a pénzről szól, hanem a családi kapcsolatok védelméről és – alkotókról lévén szó – a művészek erkölcsi jogáról is.

„Még egy fotóhoz vagy szüleink egy személyes tárgyához sincs hozzáférésünk” – mondta.

Jean-Michele Jarre még kisgyerek volt, amikor apja elhagyta az édesanyját, Francette Pejot-t, a francia ellenállás tagját, Stéphanie a második feleségtől, Dany Saval színésznőtől született. Egy éve egy interjúban a zeneszerző elismerte, hogy „nehéz viszony” fűzte az apjához.

Maurice Jarre (1924-2009) az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965) és az Út Indiába (1984) című filmekhez írt zenéért kapta meg a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscart.

Borítókép: Jean-Michel Jarre. Forrás: AFP / VALERIE MACON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!