Filmes kulisszatitkok

2018.07.04. 11:13

Turkálóból kerítették Julia Roberts combcsizmáját

Ursula Andress bikinin viselt túlélőkése, vagy Leia hercegnő arany kétrészese örökre a retinánkba égett, pedig a tökéletes jelmez mögött gyakran végtelenül triviális vagy mókás trükk lapul.

A filmes kulisszatitkok sokszor még magánál az alkotásnál is izgalmasabbak, nem csoda, ha egy-egy bakiparádé nagyobb sikert arat, mint az egész estés mozi. A Mirror című lap online ki­adásának összeállítása, amit a Bors magyarított, hat ikonikus film­eposz hat legendás jelmezének titkáról rántja le a leplet, emberközelbe hozva a szinte már unalomig ismert kosztümöket.

Ursula Andress bikinin viselt túlélőkése, vagy Leia hercegnő arany kétrészese örökre a retinánkba égett, pedig a tökéletes jelmez mögött gyakran végtelenül triviális vagy mókás trükk lapul.

Jennifer Beals: Flashdance

Az 1983-as zenés-táncos film ma már kultikus, ahogy a főhőst alakító Beals kinyúlt pulcsija is, ami alól lazán levette a melltartót. A vállra csúszó pulóver divatot teremtett, pedig véletlen volt. A színésznő saját szvetterét túl sokáig hagyta a szárítóban, így az összement, s mivel nem fért át a feje a nyakán, kivágta azt. Később ebben ment próbafelvételre, a jelmeztervezőnek pedig megtetszett a laza viselet, így Jennifer saját pulcsija vált ikonikus jelmezzé.

Fotó: Borsonline

Charlie Chaplin: Aranyláz

A némafilmek koronázatlan királya az 1925-ben készült klasszikus mű egyik jelenetében ette meg – látszólag – a saját cipőjét. A valóságban persze húsz pár bakancsot készítettek medvecukorból, amit aztán a hatvanhárom felvétel alatt elfogyasztott. Rosszul is lett, inzulinsokkal vitték kórházba.

Fotó: Borsonline

Kit Harington: Trónok harca

Talán még a svéd bútorlánc nemrég elhunyt alapítója sem gondolta volna, hogy terméke egykor farkasbundaként vonul be a filmtörténetbe. Pedig ez történt, Havas Jon nyakában négy évadon át egy Ikea szőnyeg játszotta a ritka prémet, amit előbb persze durván kimostak, megnyírtak, összecsomóztak, és erős bőrszíjakat varrtak rá.

Fotó: Borsonline

Carrie Fisher: A Jedi visszatér

Leia hercegnő aranybikinije a filmtörténet egyik legsikerültebb darabja, köszönhetően a színésznő tökéletes alakjának és a jelmeztervező ügyességének. Azt talán kevesebben tudják, milyen kínkeserves volt ezt a darabot forgatni, mivel az alig valamit takaró öltözet fémből készült. – Soha nem arra mozdult, amerre én – emlékezett vissza a másfél éve, tragikus hirtelenséggel elhunyt színésznő. – A felvételek után mindig jött egy öltöztető, és visszapakolta bele a mellemet. Fura volt nekem, hogy egy idő után a stáb összes férfi tagja az én jelmezemet akarta ellenőrizni.

Fotó: Borsonline

Ursula Andress: Dr No

A svájci születésű színésznő vitathatatlanul az egyik legemlékezetesebb Bond-lány, az 1962-es Dr No-beli ki­emelkedése a habokból ma már filmtörténeti pillanat. Jellemzője a bikini felett viselt, övbe szúrt túlélőkés, ami eredetileg nem volt benne a tervben. A kés egy brit tengerész, Gordon Joslin tulajdona volt, aki épp kimenőjét töltötte, és a forgatás helyszínén lebzselt, mikor a jelmeztervező meglátta a kését. – Odajött az asszisztens, és azt mondta: adja ide az övet a késsel. Odaadtam, ő meg rákötötte Ursula derekára. Soha nem kaptam vissza – emlékezett a ma már 83 éves tengerész.

Fotó: Borsonline

Julia Roberts: Micsoda nő!

A jószívű prosti figurája nemzetközi hírnevet hozott az azóta Oscar-díjas színésznőnek, míg jellegzetes kosztümje divatstílust teremtett. Pedig sok múlott a véletlenen, és a rendező, Garry Mar­shall maximalizmusán. Marshall elégedetlen volt a miniruhával, ezért a felvétel előtt egy közeli turkálóba szalajtotta a jelmeztervezőt – onnan került a combcsizma és a túlméretezett piros dzseki.

Fotó: Borsonline

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!