Fantáziavilág

2018.07.07. 07:44

Meghalt Pókember rajzolója

Steve Ditko Stan Leevel együtt alkotta meg a közkedvelt képregényhős figuráját.

A sculpture of comic hero Spider-Man sits on the roof of a cinema on August 17, 2011 in Magdeburg, eastern Germany. The superhero character was invented by Stan Lee and Steve Ditko and was first published in the no. 15 edition of "Amazing Fantasy" in August 1962. AFP PHOTO JENS WOLF GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / JENS WOLF

A kilencvenéves művészt június 29-én találták holtan New York-i lakásában – közölte pénteken az amerikai nagyváros rendőrsége. Steve Ditko halálának okáról nem közöltek részleteket.

A Marvel Comics kiadónál dolgozó művész a jelenleg 95 éves Stan Lee-vel alkotta meg Peter Parker, azaz Pókember figuráját az 1960-as évek elején. Később Doctor Strange alakján dolgozott. Mindkét szuperhős a Marvel-univerzum kiemelkedő alakja lett, történetüket több kasszasiker-filmben is feldolgozták.

Miután összekülönböztek Lee-vel, 1966-ban Ditko elhagyta a Marvelt – idézte fel a The Hollywood Reporter című amerikai filmes szaklap. Egy ideig a DC Comics és más rivális kiadók kötelékében dolgozott, majd 1979-ben visszatért a Marvelhez. Az általa rajzolt Mókuslány 1990-ben mutatkozott be.

Steve Ditko a karrierje során mindvégig rendkívül visszahúzódó volt, szinte sohasem adott interjút, vett részt közönségtalálkozókon vagy a hőseit felvonultató filmek bemutatóin.

Borítókép: Pókember szobra egy magdeburgi mozi tetején. Forrás: JENS WOLF / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!