Metropolitan Opera

2018.03.13. 11:03

Elbocsátották James Levine sztárkarmestert

Elbocsátotta hétfőn a New York-i Metropolitan Opera (Met) James Levine sztárkarmestert, miután az ellene folytatott vizsgálat igazolta, hogy pályafutása alatt számos művészt szexuálisan zaklatott.

(FILES): In this file photo taken on May 13, 1996, US conductor James Levine is pictured during a rehearsal in Frankfurt, Germany. New York's Metropolitan Opera on Monday, March 12, 2018 fired legendary conductor James Levine, for decades the face of its orchestra, after finding "credible evidence" that he sexually abused younger musicians. The leading US opera house had already suspended Levine in December after allegations first became public against him. Levine guided the Met's orchestra for 40 years as music director. The Met said it has "terminated its relationship" with Levine, who retired in 2016 amid failing health but until the scandal had remained a frequent presence as a conductor. / AFP PHOTO / DPA / ARNE DEDERT

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Arne Dedert

Levine 1971-ben debütált a Metben, az operaház 135 éves történetének egyik meghatározó alakja lett. Művészeti igazgatóként formálta az intézmény repertoárját, a hetvenes évektől több mint 2500 előadást vezényelt.

Két évvel ezelőtt leköszönt posztjáról Parkinson-kórja miatt, de továbbra is ő irányította a fiatal művészek képzését.

Tavaly decemberben azonban felfüggesztették, mivel a New York Post és a The New York Times riportjai arról számoltak be, hogy a hatvanas évektől szexuálisan zaklatott és bántalmazott fiatal művészeket. Az operaház a sajtóhírek után megbízott egy korábbi ügyészt, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson le a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig terjedő időszakra vonatkozó, Levine elleni vádak miatt. Az ügyben több mint 70 embert hallgattak meg.

A Met közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy Levine szexuális zaklató volt már a Metbe kerülése előtt, és ott is folytatta megengedhetetlen viselkedését. Hitelt érdemlő bizonyítékokat is találtak arra, hogy a befolyásos posztot betöltő Levine a karrierjük kezdetén álló, érzékeny fiatal művészekkel szemben megengedhetetlen módon viselkedett és szexuálisan zaklatta őket.

A 74 éves Levine-t képviselő Tim Fox nem kommentálta az elbocsátást és a vizsgálat megállapításait.

Levine ellen bűncselekmény miatt nem történt vádemelés.

Borítókép: AFP / DPA / Arne Dedert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!