marosvásárhely

2019.04.26. 11:07

Utazóként szállnak fel, és olvasóként szállhatnak le

A cél, hogy az utasok olvassanak utazás közben, és ha valamelyik könyv megtetszik, azt hazavihessék.

Kemény János, Kós Károly, Beke György, Gulácsy Irán, Cseres Tibor és további magyar, román, illetve nemzetközi alkotók műveit tartalmazó dobozból válogathatnak, akik kedden az 5-ös számú marosvásárhelyi hely buszjáraton utaznak – írja a Székelyhon.

A cél, hogy az utasok olvassanak utazás közben, és ha valamelyik könyv megtetszik, azt hazavihessék.

Ahogy a kezdeményezés kapcsán az egyik nyugdíjas nő megjegyezte, örvendetes a lehetőség, az az érzése, hogy a könyvtár itt van kézügyben, csak ki kell venni a könyvet a dobozból. Egy másik utas, egy középiskolás diák is ránézett a könyvekre, de nem érdekelték azok, mert „régiek”, „valami új” jobban érdekelné – mondta.

Az 5-ös busz mellett, amely a vegyikombinát és Marosszentgyörgy között közlekedik, azokon a járműveken is vannak könyvek, amelyek a város legtávolabbi pontjait kötik össze: az Egyesülés negyedbe, a Sapientiára, a megyei kórházhoz és a vegyikombináthoz tartó, a Tudor, a Kornisa, a Kövesdomb, illetve a Meggyesfalvi lakónegyedeket átszelő járatokon.

Könyvtári alkalmazottak és a buszvállalat akciója

A Maros megyei könyvtár a Siletina helyi tömegközlekedési vállalattal ötödik alkalommal szervez mozgó könyvtárat a városi buszokon. Az április 23-i, a könyvtárosok napja tiszteletére szervezett akció mindig nagy sikernek örvendett – mondta Agyagási Hajnal, a könyvtár munkatársa.

Az utasok ugyanis nem csupán a helyszínen lapozhatják és olvashatják a könyveket, de el is vihetik magukkal. Ami megmarad, azt a könyvtár bejáratánál elhelyezett asztalokra kiteszik, és onnan is lehet válogatni hazavitelre – mondta Agyagási Hajnal, hozzátéve,

eddig még soha nem maradt meg egyetlen darab sem, az utasok örültek az olvasnivalónak.

Tíz doboznyi olvasnivaló Kedden délelőtt a helyi tömegközlekedési vállalat tájékoztatási irodájában várt tíz doboz könyv arra, hogy felkerüljenek a buszokra. Ahogy Daniel Totu igazgató elmondta, mindenkit arra biztatnak, aki felszáll a buszra, hogy válasszon kedvére való olvasmányt, vigye magával, ha tetszik. „Legkevesebb egy hétig szeretnénk folytatni az akciót, addig, amíg van könyv. Ahogy egyik doboz kifogy, pótoljuk a könyvtár jóvoltából” – mondta.

Az első „könyvtári” járatra felszállt Monica Avram, a Maros megyei könyvtár igazgatója is, aki elmondta, adományokból gyűltek össze a könyvek, amelyek közül azokat, amelyek a könyvtár gyűjteményében nem voltak meg, beleltározták, a többletpéldányokat pedig felajánlották a vásárhelyi olvasóközönségnek.

A könyvtár hasonló akciót szervez évek óta a Víkendtelepen is, ahol kis házikókat helyezett ki a polgármesteri hivatallal együttműködve, amelyben magyar és román nyelvű olvasnivalót kínál a strandolóknak.

Borítókép: szekelyhon.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában