Teátrum Kávéház

2019.11.08. 06:50

Új szellemi műhely alakult Salgótarjánban

A salgótarjáni Fő téri Zenthe Szalon eddig sem volt híján egyedi, de még inkább a rendszeres rendezvénynek. A programok – így a felolvasószínház, a Nemzet színésze vagy éppen a Kedvenc színészeink című sorozat – döntő többsége természetesen valamilyen módon mindig kapcsolatban volt – illetve van – az idén immár hétéves Zenthe Ferenc Színházzal, a társulat egyre aktívabb és eredményesebb tevékenységével.

Csongrády Béla

A beköszönőn Simon Kata klasszikus dalokat mutatott be sokoldalú repertoárjából

Fotó: P.TOTH LASZLO

A minap egy új közösségi forma, szellemi műhely, a Teátrum Kávéház szerkesztőségi beköszönőjére invitálták a publikumot a szervezők. A sorozat azon elv alapján működik, amely még közelebb hozza az érdeklődőket a színházművészet világához, bepillantást enged úgymond a kulisszák mögé, amennyiben meghív és vendégül lát olyan művészeket, alkotókat, szakembereket – írókat, rendezőket, dramaturgokat, díszlet- és jelmeztervezőket, színházi direktorokat, kritikusokat, s különböző más területek máskor alig vagy egyáltalán nem látható képviselőit.

A beköszönőn Simon Kata klasszikus dalokat mutatott be sokoldalú repertoárjából

Ezt hangsúlyozta a nyitóesten Simon Lajos, a Zenthe színház igazgatója is bevezető gondolatai sorában. Utalt azokra a hagyományokra, amelyek – főként Budapesten, de más városokban is – éppen a jónevű kávéházakhoz kötődve alakultak ki együtt az irodalmi vonatkozásokkal.

A színházvezető külsőségekben is szeretne autentikus atmoszférát teremteni a szalonban, amelynek megtervezésére Pallós Nelli díszlettervezőt kérte fel. Paróczai Csaba – végzettségét tekintve tanár, népművelő és jogász – az utóbbi időben segítő szándékú, a Tarjáni Városlakóban megjelenő színikritikáival csatlakozott a város színházi életéhez, a zenthések növekvő számú családjához.

Susán Ferenc rendező, a társulat produkciós vezetője is nagyon örül a lehetőségnek, hogy ezeken a kávéházi esteken közvetlenül lehet találkozni és véleményt cserélni a velük azonos ügyet szolgáló nézőkkel, támogatókkal, szponzorokkal, azaz testközelbe kerülni a közönséggel. Abban bízik, hogy az ezen alkalmakkor elhangzó tanulságos vélemények inspiráló hatást gyakorolnak jövőjükre, terveik gazdagítására. Kőrössi P. József Márházán élő író, költő, szerkesztő, könyvkiadó fővárosi kapcsolatai révén jeles személyiségek meghívásával – csakúgy mint eddig a Szerdatársaság Irodalmi Kávéház esetében is tette – kívánja segíteni, sikerre vinni a közös munkát.

E sorok írója szintén tagja az új szerkesztőségnek is és főként az események nyomon követésével, dokumentálásával, a vélemények közvetítésével, a nyomtatott sajtó lehetőségei útján szeretne a továbbiakban is hozzájárulni a színház megerősödéséhez, fejlődéséhez. Ehhez kiváló lehetőséget kínál a 2020-as esztendő, minthogy akkor lesz a névadó, Zenthe Ferenc születésének 100. évfordulója, azaz centenáriuma.

A Teátrum Kávéház legközelebbi összejövetelére no­vember 26-án, kedden 17 órakor kerül sor, amely keretében a tíz évvel ezelőtt elhunyt T. Pataki László íróra, rendezőre, az egyik színházalapítóra emlékeznek nagy tisztelettel. Mint mindegyik, ez a rendezvény is ingyenesen lesz látogatható.

Társművészetek

Az est moderátora ezúttal is a szerkesztőség irányítója, Sándor Zoltán előadóművész, a színház művészeti vezetője volt, aki Ady Endre, illetve Peter Brook rangos angol rendező Így mesélték nekem című egyik írását olvasta fel. Az utóbbiban Isten kifejti, hogy a színház titka az érdeklődésben keresendő. Németh Anna és Simon Kata, a színház két művésze zenés igényes műsorszámokkal tette színesebbé, élményszerűbbé a Teátrum Kávéház indulását. Zongorán kísért Farkas Diána zenetanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában