kulisszatitok

2021.06.21. 15:18

Szenvedély és kreativitás: Nógrád megye művészei engednek bepillantást a kézművesség rejtelmeibe

Június 10-én világszerte a kézművesek munkáját hirdetik, s nem titok, hogy Nógrád megyében is számtalan tehetséges alkotó él. A Magyar Kézműves Szövetség hétvégén nagyszabású rendezvénysorozattal készült ez alkalomból, amelynek fővédnöke dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Szűkebb hazánkból is több kézműves enged bepillantást szakmájának rejtelmeibe.

Cserhalmi Adél

Bubutimár Éva már kislányként tudta, hogy egyszer ember formájú agyagszobrokat fog készíteni

Forrás: Beküldött fotó

Az ország különböző pontjain június 12-én, szombaton egyszerre nyíltak ki a szövetség tagjainak műhelyei, hogy megmutassák mesterségük sokszínűségét. A Magyar Kézműves Szövetség közel tíz éve alakult meg abból a célból, hogy egy közösséget alkossanak azok a mesterek, akik munkájukkal erősítik a hazai tárgyalkotó kultúrát.

Immár több mint hetven családi manufaktúra erősíti a tábort, akik azon dolgoznak, hogy az ismert és hazánkban még életben maradt húsz mesterséget megőrizzék. Ezek a kézművesek szeretnének maradandót alkotni, mivel szeretik az alkotás szépségét, és a tárgyak egyediségét. Nógrád megyében több helyen is várták a szövetség műhelyeiben az érdeklődőket, hogy az alkotás örömét és egyediségét is bemutassák.

Mátramindszenten Kenesei Gábor kerámiából és bőrből készít állatfigurákat. – Az első termékünket, egy bőrből készült denevért, a régi parasztházunk mennyezeti gerendái ihlették meg. A feleségemmel együtt tevékenykedünk. Tudomásom szerint teljesen egyediek az alkotásaink az anyagfelhasználás, a design és az elkészítés tekintetében is – mondta Kenesei Gábor, hozzátéve: – Munkáink megtalálhatók Guadeloupe szigetétől Tajvanig, a világ számos országában. Elnyertük már a legkreatívabb készítőnek járó I’ Europa in Prato nevű díjat a padovai kiállításon is. Az elmúlt 29 év alatt harmincféle figurát találtunk ki: a kaméleonból tizenötezer darabot, a denevérből tízezret készítettünk eddig. A termékek előállításához nem használunk gépeket.

Kenesei Gábor kiemelte: a szövetség nyitott kézművesműhely ötletét jó kezdeményezésnek tartja, hiszen kézművesek tucatjai kerültek rossz helyzetbe a járvány miatt, mert nem volt alkalmuk a bemutatkozásra.

A nógrádi alkotóműhelyt Bubutimár Éva keramikus alapította, aki Szendehelyen dolgozik Szabó Eszterrel közösen. – Éva már kislány kora óta tudta, hogy agyagból ember formájú szobrokat fog készíteni. Gyermekkori munkáit is eltette, így komoly életmű-kiállítása is volt már szülővárosában, Dunaújvárosban. Műhelyünk mottója, hogy a kerámia lélek és varázslat – mesélte Szabó Eszter.

Hozzátette: amikor először agyagot fogott a kezébe, azóta tudja, hogy ez a mesterség az ő útja. – A sors úgy hozta, hogy a Bubutimár családba házasodtam, ennek már húsz éve. Számtalanszor halljuk, hogy a családdal együtt dolgozni nem könnyű, de mi szerencsések vagyunk, mert még soha nem vesztünk össze. Bubu a szobrokkal, forma- és színvilággal utat mutat az egész arculatban, én pedig az „iparos” vagyok a műhelyben – ismertette az alkotó.

Alkotni mindennap boldogság

Bubutimár Éva és Szabó Eszter elmondták: számukra az agyag olthatatlan szenvedélyt jelent, ami segít, hogy megálmodhassák munkáikba önmaguk világát. – Bízunk benne, hogy átadhatunk valamit az alkotás öröméből másoknak is. Szeretnénk a fiatalokat, de akár a felnőtteket is bátorítani, hogy érdemes a kézművesség csodaszép útját választani, mert ebben a munkában mindennap lehet boldogságot találni – hangsúlyozták. Az alkotópáros elárulta, hogy szereti azt a bolondos és élénk színkavalkádot, amit egy-egy kiállításon meg tudnak mutatni az embereknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!