emlékek

2019.12.07. 23:17

Személyes emlékeket idézett fel a fotográfus a tarjáni sortűz borzalmairól

A Dornyay Béla Múzeum Baráti Körének legutóbbi ülésén a jelen volt tagok megnéztek néhány 1956. december 8-i fotót, amelyekről feltételezhető volt, hogy a drámai nap eseményeit rögzítették. Azonban – alapos vizsgálat és élénk vita után – kiderült, hogy ez tévedés.

Csongrády Béla

Maczkó Ilona Fotó: L. B

Fotó: Balazs Ladoczki

De nagyon is igaznak bizonyult az a digiporáma, amelyet a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület egyik tagja, Kovácsné Maczkó Ilona vetített. A szerkesztett felvételeket – amelyeken valós helyszínek és események is feltűnnek – egy olyan gondolat- és érzelemsorra építette a fotográfus, amelyet a saját tragikus élményei motiváltak. 15 éves, első osztályos volt akkor a Madách Imre Gimnáziumban, s őt is – mint minden diákot – hazaküldtek a tanárok, nehogy véletlenül baj érje őket a várható tömegmegmozdulás során.

Maczkó Ilona elmondta, hogy a vasút mentén – ahol végletekig dühös, káromló emberekkel találkozott – rohant haza nagyállomási lakásukba, s megrémült, amikor édesanyját nem találta otthon. Visszafordult mamája keresésére, aki viszont a leányával tette ugyanezt.

Maczkó Ilona Fotó: L. B

Így Ilona a bányai – és véleménye szerint az acélgyári – kórházban illetve a temetői ravatalozóban szembetalálkozott a halottak sokaságával és a kétségbeesett hozzátartozókkal. A képekről és a hozzájuk fűzött kommentárokból kitetszett, hogy ennyi idő távlatából sem tudta a borzalmak emlékét elfelejteni, és mindmáig érthetetlenül áll a megmagyarázhatatlan történések előtt. Annál is inkább, mert egyik osztálytársa is megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában