szerencse

2017.11.28. 18:43

A padláson rejtőzött A libapásztor lányka operapartitúrája

A kézzel írt kötetet egy könyvtáros fedezte fel.

A Kasseli Egyetemi Könyvtár tetőterében megtalálták a Gänseliesel (Libapásztorlányka) című meseopera elveszettnek vélt partitúráját.

Luise Greger (1862-1944) zeneszerző darabját évtizedek óta hitték elveszettnek – közölte a könyvtár. A kézzel írt kötetet egy könyvtáros fedezte fel a padláson egy köteg jegyzetlap között.

Az 1933-ban először Baden-Badenben bemutatott opera ezáltal teljesen rekonstruálhatóvá válik. Eddig ugyanis csak a zongorakivonat és az Emilie Riedel által írt darab librettója volt ismert. A szöveg 1933-ban magánnyomtatásban jelent meg, ma már csak három példányban létezik.

A zongorakivonat alapján 2012-ben rekonstruálták a művet és kamarazenekari előadás keretében bemutatták Kasselben.

„A jegyzetlapok vélhetően ajándékként kerültek a könyvtárba.Valószínűleg egy elhunyt kasseli zenetanártól vagy zenésztől származnak”

- mondta Brigitte Pfeil, a könyvtár gyűjteményének vezetője. Hozzátette: munkaerőhiány miatt nem tudták korábban átnézni a jegyzeteket.

Greger mintegy 170 dalkompozíciója Németország határain túl is ismertté és kedveltté vált.

A Libapásztorlányka eredetijét a Kasseli Egyetemi Könyvtár digitalizálta, az egyetem online archívumában világszerte ingyenesen elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!