Elismerés

2019.06.11. 18:49

Nemzetközi Visegrád-díjban részesült a szentendrei Skanzen

Fontos szempont, hogy a díjazott tevékenysége a visegrádi országok közül legalább három országhoz kapcsolódjon közös programok, együttműködések révén.

Szentendre, 2019. június 1. Turisták sétálnak el az Uszkáról származó szalmafedeles lakóház elõtt az ötvenkét éve megnyílt Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Felsõ-Tiszavidék népi építészetét bemutató (jelenleg felújítás alatt lévõ) kiállításrészében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak ítélték oda kedden a 2018-as Nemzetközi Visegrád-díjat a visegrádi négyek kulturális miniszterei a szlovákiai Végles (Víglas) településen tartott találkozójukon – közölte a múzeum.

Az elismerést a visegrádi csoport magyar elnöksége alatt, 2018-ban megrendezett Szabadtéri múzeumok Közép-Európában – Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című konferencia megszervezéséért nyerte el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A 2004 óta átadott Nemzetközi Visegrád-díjjal minden évben egyetlen személyiséget vagy intézményt díjaznak a közép-európai szellemiség ápolásáért és a visegrádi országok kulturális együttműködésében elért eredményekért. Fontos szempont, hogy a díjazott tevékenysége a visegrádi országok közül legalább három országhoz kapcsolódjon közös programok, együttműködések révén.

A Skanzenben 2018-ban megrendezett Szabadtéri múzeumok Közép-Európában – Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című nemzetközi konferencia során a Skanzen vendégül látta a környező országok szabadtéri múzeumaiból érkezett szakembereket. A konferencián a világ egyik legdinamikusabban fejlődő múzeumtípusának közép-európai lehetőségeiről egyeztettek.

Bemutatták a múzeumok és a helyi közösségek kapcsolatát; a közösségi identitás fejlesztésének múzeumi lehetőségeit; a látogatóbarát, a társadalom problémáira is reflektáló múzeum üzeneteit – olvasható a közleményben, amelyben kiemelik: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum törekszik arra, hogy konferenciái és kiállításai a kulturális sokszínűség bemutatását, a határokon átnyúló együttműködések erősítését szolgálják.

Borítókép: illusztráció / Turisták sétálnak el az Uszkáról származó szalmafedeles lakóház előtt az ötvenkét éve megnyílt Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Felső-Tiszavidék népi építészetét bemutató (jelenleg felújítás alatt lévő) kiállításrészében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában