művelődési ház

2019.10.19. 15:20

Messzire elhallatszik Szécsény kulturális életének hangja

Színes, gazdag a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. által működtetett művelődési ház élete. A sokoldalú intézmény művészeti csoportjai, a színjátszók, a két néptánccsoport, az énekkar és a TCD modern táncosok híre messze túljutott a megye határain.

Szenográdi Ferenc

Munkaértekezlet a művelődési házban. Hetente 7-800 ember is megfordul a legkülönfélébb programokon

Forrás: NMH

A huszonnégy klub, szakkör és egyéb művészeti csoport tartalmas közösségi életet él. Színházi előadások, gyermekműsorok, kiállítások – amelyek közül az idén huszonnegyedik alkalommal megrendezésre kerülő őszi megyei tárlat a legjelentősebb – szintén gazdagítják a művelődési ház életét.

A legfontosabb rendezvények közé tartozik a filharmónia előadássorozat, a kultúrházak éjjel-nappal program, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett nemzetközi vers és népdaléneklő verseny, a szüreti felvonulás, a tűzugrás fesztivál, az adventi programok, és még sorolhatnánk tovább a különböző kisebb volumenű rendezvényeket is. Hetente 700-800 ember fordul meg a házban. Évente több mint félszáz programot tartanak, mindezek mellett iskolák, egyéb intézmények is igénybe veszik szolgáltatásaikat. Itt működik az alapfokú művészeti iskola is, amely nyilvános hangversenyeit az épületben tartja.

A város közművelődési életének fénye messzire világít. Köszönhető ez az ott dolgozó, jól összeszokott kollektívának, amely hivatásának tekinti a munkáját. Szerveznek, irányítanak, programokat bonyolítanak le, s bár nem kerülnek reflektorfénybe, nélkülük nem világítana olyan fényesen a város közművelődési élete.

Munkaértekezlet a művelődési házban. Hetente 7-800 ember is megfordul a legkülönfélébb programokon Fotó: a szerző felvétele

Sáriné Borok Melinda művelődésszervező, közművelődési szakmai vezető így vélekedik.

– Feladatunk sokrétű, ezek közé tartozik a nemzeti állami ünnepek előkészítése is. Egy-egy rendezvény lebonyolítása komoly előkészítést igényel. Megemlítem, hogy az őszi tárlat esetében több mint félszáz alkotóval tartom a kapcsolatot, egyeztetek a díjak felajánlóival, a zsűrivel, felkérem a kiállítás megnyitásánál közreműködő személyeket. A munkatársaimmal is jó a kapcsolatom.

Pápai Flóra a ház grafikusa, dekoratőre, ő tervezi a plakátokat, meghívókat, feladata közé tartozik a színpadi dekoráció. Pápai László a ház rendszergazdája, ő felel a színpadi előadások fény- és hangtechnikájáért. Bár állandóan a háttérben dolgozik, de precíz, nagy odafigyelést igénylő munkáján sok minden múlik. Oláh Tamás a kft.-hez tartozó valamennyi intézmény karbantartását elvégzi.

Farkasné Madaczki Mária pedig több mint portás, a kézműves szakkör vezetője is egyben. Bacskai Balázs a népművészeti szakkört vezeti, de ha kell, portai feladatot és más munkát is ellát. Ifi Istvánné Erzsébet, Setényi Ferencné Erika takarítónők is szívesen bekapcsolódnak a rendezvények technikai előkészítésébe.

Szintén a kft.-hez tartozik a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, melynek vezetője Korcsok Norbert. A ház hétvégi rendezvényein gyakran ott látni őt, abban segít, amiben csak tud. A fiatal Fábián Dávid programszervező nemrég került a művelődési ház csapatába, de már ő is tudja: mindaz a munka, amit elvégeznek, a művelődési ház jó hírnevéért, a szécsényiekért teszik.

Vastaps díjasok

A közművelődési kft. ügyvezető igazgatója, Garamvölgyi Andrea, aki egyben az Andi Színjátszósai rendezője is. A csoport többször szerepelt a Zenthe Ferenc Színház salgótarjáni bérleti előadássorozatán, két alkalommal pedig megkapták a gyermekelőadás vastaps díját. Andrea bízik a munkájukat lelkiismeretesen ellátó kollégáiban. – Azon fáradozunk teljes odaadással, hogy a városnak színvonalas közművelődési háza legyen, olyan, ahová az emberek szívesen bejönnek, minden korosztály megtalálja a maga szórakozási, kikapcsolódási lehetőségét – mondta Garamvölgyi Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában