úttörő művészet

2019.08.09. 22:14

Meghalt Tákisz, a mozgó szobrok mestere

Kilencvenhárom éves korában pénteken meghalt Tákisz görög szobrászművész, a kinetikus művészet egyik úttörője – jelentette be a képzőművész alapítványa.

A file photo dated January 29, 2001 of Greek sculptor Takis posing in front of his artwork installed at Athens' metro station. - The world-renowned sculptor and installation artist has died on August 9, 2019, aged 93 it was announced. (Photo by Startos HAVALEZIS / various sources / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Startos Havalezis

Tákisz, akinek valódi neve Panagiotisz Vasszilakisz volt, több mint 70 éven át tartó pályáján a 20. századi képzőművészet leginnovatívabb alkotásait hozta létre. Felhasználta a technológiai újdonságokat, a fényt és a mágnesességet művei megalkotásában, amelyekhez merített a klasszikus szobrászatból csakúgy, mint az absztrakt művekből is.

Alkotásai megtalálhatók a világ legnevesebb kortárs múzeumainak gyűjteményeiben, a londoni Tate Modern múzeumban jelenleg mutatják be nagyszabású önálló kiállítását.

„Hetven éven át Tákisz úttörő volt, egy olyan művész, akinek gyermeki érdeklődése az univerzum erői iránt soha nem ért véget” – írta közleményében Lina Mendoni görög kulturális miniszter.

Az Athénban 1925-ben született képzőművész Pablo Picasso és Alberto Giacometti, valamint a klasszikus görög szobrok hatására döntött úgy, hogy szobrász lesz. Az 1950-es évektől Párizsban dolgozott, szobraiban a képzőművészet, a természet és a tudomány együtt jutott kifejezésre. 1986-ban tért csak vissza hazájába, ahol megalakította a Művészetek és Tudományok Kutatóközpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!