változatos programok

2017.11.30. 14:17

Magyar színházi hét kezdődik a gdanski Shakespeare Színházban

A darabokat a most záruló lengyelországi magyar évad keretében szervezik.

A budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődik csütörtök este a gdanski Shakespeare Színházban a magyar színházi hét, amelynek programjában a Tünet Együttes, majd a Frenák Pál Társulat egyik produkciója, valamint a Maladype Színház kisoperája is szerepel.

A Gdansk egyik jellegzetességeként ismert Shakespeare Színházban a magyar hetet a záruló lengyelországi magyar évad keretében szervezik, a szemle ugyanakkor része a gdanski kulturális intézmény Európa Színházai című programsorozatának is.

A csütörtöki nyitóesten Shakespeare III. Richárd című drámájának azt a feldolgozását tűzték műsorra, amelyet Vecsei Miklós újító fordítása alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitt színpadra a Nemzeti Színházban.

Az egyhetes magyar színházi szemlén a Tünet Együttes Weöres Sándor verse által ihletett, Az éjszaka csodái című tánc- és vizuális produkcióját mutatják be, a Frenák Pál Társulat pedig az InTimE című produkcióval szerepel.

A nézők a poznani Új Színház feldolgozásában Visky András Pornó – A feleségem története színdarabját is megnézhetik. A rendezvénysorozat a Maladype Színház előadásával zárul jövő csütörtökön, amikor bemutatják Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját.

A magyar hét kísérőrendezvényeként a Shakespeare Színház kiállítótermében fotókiállítás nyílik csütörtök este, ott válogatást mutatnak be a Mai Manó Ház Hórusz-archívumának privátfotó gyűjteményéből.

A színházi szemlét kísérő filmmustrán Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Nemes Jeles László Saul fia, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjeit vetítik.

Zenei program is szerepel a magyar hét eseményei között, kedden Lajkó Félix és a Volosi nevű lengyel vonósegyüttes közös koncertjét hallgathatja meg a gdanski közönség.

A szemlét emellett a Magyar piknik elnevezésű, a karácsonyi szokásokat és a gasztronómiát bemutató program kíséri, amelyen a Kodály-módszer felhasználásával zenei foglalkozásokat is tartanak.

A 2014-ben átadott gdanski színház csaknem ugyanazon a helyen épült fel, ahol a 17. században egy vívóiskola épületében vándorszínész társulatok, köztük németek és angolok tartottak színi előadásokat és bemutatták a Shakespeare-drámákat is. A színház nyitható teteje lehetővé teszi olyan előadások megrendezését is, mint amilyeneket annak idején Shakespeare Globe Színházában tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!