Tiszta vizet a pohárba!

2019.12.04. 22:30

Mága Zoltán nem hagyja magát: tudatos félrevezetésről beszél

Mint bejelentette: „a rosszindulatú megjegyzések és megalapozatlan kijelentések” ellenére is következetesen folytatja karitatív misszióját a teljes Kárpát-medencében, hogy segítse a magyarság megmaradását.

Forrás: Facebook

Fotó: Mága Zoltán hegedűművész

Mága Zoltán közleményt adott közre a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán, melyben – mint írta – tiszteletben tartja ugyan a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint a sajtó- és szólásszabadságot, de a tudatos félrevezetéssel szemben szót kíván emelni, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Reakciója azokra a sajtóanyagokra adott válasz, amelyek a Válasz Online cikke nyomán jelentek meg és terjedtek el a virtuális térben, a amelyekre hivatkozva a baloldali-liberális orgánumok azonnal a Mága-jelenségre adott „konzervatív lázadást” kezdtek emlegetni.

„Tisztázzuk: eddig állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem. Az újságcikkek által említett támogatást az a koncertszervező iroda kapta, mely – más előadóművészek mellett – az én koncertjeimet is szervezi, azzal a céllal, hogy 100 kárpát-medencei településen 100 templomban 100 különálló rendezvény keretében jótékonysági koncertet adjon”

– fogalmazott Mága Zoltán, kitérve arra is, hogy szerinte a hangulatkeltést célul kitűző cikkírók nem gondolják végig, milyen költségei vannak egy nagyzenekari hangversenynek, és az ahhoz kapcsolódó feladatoknak.

A 100 koncert során több mint ezer nagyszerű művész működött közre, köztük Kossuth-díjas művészek, a Nemzet Művészei, neves előadóművészek, énekkórusok, szimfonikus zenekar, kamarazenekar, zenészek. A támogatás az ő tiszteletdíjaikat, a technikai költségeket, az utazási, logisztikai és egyéb szervezési költségeket fedezi

– sorolta Mága Zoltán, hangsúlyozva azt is, hogy a mindenhol telt házas templomi koncertek bevételének jótékony célú felhasználásáról mindig a helyi szervezők döntenek.

„Állami támogatás nélkül egy ilyen volumenű 100 állomásos koncertsorozatot lehetetlen megrendezni, ezért ezúton is köszönetet mondok az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felkarolta ezt a világon is egyedülálló kezdeményezést, amelyen több mint százezren vehettek részt a Kárpát-medencében és élhették meg a magyarság összetartozásának érzését és a zene felemelő erejét”

– írta Mága Zoltán.

Mint írta,

őszintén kívánja azoknak a zenészeknek, így a Dombos Fest koncertszervezőjének és mindazoknak, akik „információhiányukból vagy más okból” próbálják őt negatív színben feltüntetni, hogy művészi teljesítményük alapján érdemeljék ki azt, hogy őket is meghívják a világ legrangosabb színpadjaira,

és éljék át azt a felemelő érzést, amikor a világ legnagyobb művészeivel együtt a világ legjelentősebb zenei intézményeiben telt házas koncertet adhatnak, „vagy éppen kis falvak templomaiban fogadhassák a boldogságtól sugárzó szegény családok semmihez nem fogható, mély érzésekkel teli köszönetnyilvánítását”.

Természetesen mindenkinek a véleményét tiszteletben tartja, de nem tud, és nem is akar mindenkinek megfelelni – fejtette ki Mága Zoltán, aki számot adott arról is, hogy való igaz: koncertjein a zenei irányzatok széles köre megtalálható, „mert a klasszikus zenétől a popzenén át a népzenéig” rendre sokféle műfaj jelenik meg a műsoraiban, ugyanis – hangoztatja – ezek közül mindegyik műfaj része az egyetemes magyar kultúrának.

„Büszke vagyok arra, hogy kisgyermekként a világhírű Rajkó Zenekarban tanulhattam a legnagyobb prímásoktól, művészektől.

Számomra ugyanazt a szakmai alázatot jelenti fellépni a New York-i Carnegie Hallban, a Los Angeles-i a Dolby Theaterben, a bécsi Musikvereinben, mint koncertet adni Magyarországon és a felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, erdélyi kis falvak templomaiban”

– osztotta meg érzéseit közleményében Mága Zoltán, aki bejelentette: „a rosszindulatú megjegyzések és megalapozatlan kijelentések” ellenére is következetesen folytatja karitatív misszióját a teljes Kárpát-medencében, hogy segítse a magyarság megmaradását, a kultúra ápolását, a zene felemelő csodájának másokhoz való eljuttatását, a hátrányos helyzetben élő roma és nem roma családokat, valamint továbbra is támogatni tudja a gyógyulásra várókat.

„Ha emiatt engem támadás ér, akkor azt örömmel vállalom!” – zárta közleményét Mága Zoltán.

A Mága Zoltán által is emlegetett megszólalás, a Dombos Fest alapítóinak közleménye még októberben jelent meg, a Válasz Online cikke ezt vette alapul saját anyagának elkészítéséhez. Megszólaltatták Horváth Lászlót, a Fonó Budai Zeneház vezetőjét, aki szerint Mága Zoltán olyan műsorral „rohanta le” a templomokat, amelynek semmi köze a szakralitáshoz.

„A népzene az egyik legjobb exporttermékünk, már ezért sem Mága Zoltánt kellene külföldön népszerűsítenünk. (...) Ez a teljes hazai kulturális piac megalázása” – állította Horváth László.

A Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a zenész és népzenekutató Agócs Gergely szerint Mága Zoltán előadói ténykedése a show-business működésének keretében értelmezhető, s ha ezt vesszük, akkor kétségtelenül sikeres. Ehhez azonban azt is hozzátette, hogy a művészet mindig eszméltetni akar, szemben a giccsel, „mely a kápráztatásra, a bódításra törekszik”.

Ezzel egyáltalán nem értett egyet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője.

„Szerény véleményem szerint a magyar kulturális identitás része a szórakoztatóipar is. Ezt lehet tagadni elitpozícióból, ettől még tény. Ráadásul ezek a viták ízlésviták, tehát eldönthetetlenek” – reagált Demeter Szilárd, aki azt a kérdést is feltette, hogy vajon mentek-e a Mága-koncertek miatt többen templomba, olyanok, akik egyébként nem járnak oda?

„Kapott-e a délvidéki magyar közösség olyan többletet ezáltal, amitől kicsit jobban érezte magát magyarként a szülőföldjén? Ha a válasz igen – és sejtésem szerint igen –, akkor részemről virágozzék minden virág” – fejtette ki meggyőződését Demeter Szilárd.

Szintén nem értett egyet a Mága Zoltán elleni hangulatkeltéssel Szakács Árpád kulturális újságíró sem, aki Facebook-oldalán az állítólagosan konzervatív művészek lázadását híresztelő újságírói magatartás ellen is hevesen kikelt.

A Fonó Zeneház nevében megszólaló Horváth Lászlóról szólva azt írta, hogy „a nagyon-nagyon konzervatív Horváth úr az NKA egyik bizottságában elnökként vezérli a balliberális projektek finanszírozását”.

„Nézzük a legbetegebb példát: birtokomban van egy képernyőmentés, amelyen a nagyon-nagyon konzervatív Horváth úr nem is olyan régen 2 millió forintos támogatást javasolt olyan balliberális őrjöngők kiállításra, ahol emblematikus alak Oleg Kulik művész úr. Tudják, aki 'férfiként' hím kutyákkal szokott félreérthetetlenül intim viszonyba kerülni. (...) Horváth Lászlónak Oleg Kulik vállalható!

Szerintem Mága Zoltán minden magyar példaképe lehet. Inkább tízezer Mága Zoltán, mint egy Horváth László!” – állított fel egy szemléletes ellentétpárt Szakács Árpád, aki arra is kitért, hogy nem az ő dolga ugyan megítélni Mága Zoltán művészetének értékét, „az viszont biztos, hogy kiváló üzletember, sokat dolgozik és jótékonykodik”.

„Követendő példa!” – állította a lehető leghatározottabban Szakács Árpád. Szerinte ugyanis „ha milliárdok mehetnek el a balliberális őrjöngők aberráltságaira”, akkor szerinte „bőven lehetne támogatni akár a 3+2 zenekart is” – s ezzel az oldalvágással már a Dombos Fest szervezőinek Mága Zoltán által is szóba hozott közleményét kommentálta. Ők ugyanis az általuk kritikával illetett jelenséget olyan „vírusnak” nevezték a magyarság kulturális térképén, mint amilyen korábban a 3+2 együttes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!