Összefogás

2020.08.24. 13:58

Közösségi gyűjtésből mentenék meg Verdi omladozó villáját

Közösségi gyűjtést indítottak Olaszországban Giuseppe Verdi zeneszerző (1813-1901) sürgős felújításra szoruló, de a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban csaknem teljesen bevételek nélkül maradt észak-olaszországi villájának megmentésére.

Forrás: Shutterstock

A 100 ezer euró adomány összegyűjtését célzó akciót a zeneszerző örökösei indították a múzeummá átalakított villa restaurálására és az azt övező hathektáros park rendbe tételére. A legkisebb adományozható összeg 10 euró az innamoratidellacultura.it portálon, amelyen a gyűjtés elindult.

A villa Filomena Verdi, a maestro fogadott lánya örököseinek, Angiolo Carrara Verdinek és feleségének, Manuelának a birtokában van. A gyűjtést azért indították, nehogy esetleg be kelljen zárni a múzeumot, amelynek tetőzete és homlokzata is sürgős renoválásra szorul mondta el a La Stampa című lapnak az épületet múzeumként igazgató házaspár.

A zeneszerző 1848-ban vásárolta és 1851-től lakta a Sant'Agata-i villát, ahol legszebb operáinak egy részét szerezte. Még megvannak a régi bútorok és Verdi egykori használati tárgyai, köztük egy Fritz márkájú zongora, amelyen a maestro A trubadúr és La Traviata című operáit komponálta.

A koronavírus-járvány kezdete óta mélypontra zuhant a múzeum-villa bevétele, a turista- és iskoláscsoportok látogatásait csaknem mind lemondták. Csak március-áprilisban 70 ezer euróval csökkent az emlékmúzeum bevétele a múlt év hasonló időszakához képest.

Borítókép: Verdi szobra Parmában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!