néptánctalálkozó

2019.06.12. 11:20

Közösségben élték át a néptánc és -zene örömeit Somoson

Több mint két évtizedes múltra és sok-sok felejthetetlen pillanatra tekint vissza a Somosi Gyermek Néptánctalálkozó, amelyet immár 24. alkalommal rendeztek meg a községben. Néhány órára „megfiatalodott” a település, hiszen több mint 150 fiatal érkezett a községbe.

Gerhát Karina

Felvonultak a fellépő csoportok Somoskőújfalu főutcáján. A táncosokat népzenészek kísérték a művelődési házban tartott rendezvényre Fotó: Bakos László

A színvonalas esemény elején a résztvevők szebbnél szebb ruhákban vonultak végig a faluközpontban a BEB Zenekar kíséretében. Ez az indítás rögtön megadta a fesztivál alaphangulatát, azonban a java még csak ezután következett, amikor is kilenc csoport előadását tekinthette meg a nagyérdemű a művelődési házban. Az ünnepélyes megnyitó elején a helyi Kiskút Néptánccsoport üdvözlő műsorát láthatták az érdeklődők, őket nem értékelte a zsűri. Ezt követően dr. Tóth László polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– Hosszú idő telt el az 1996-ban megtartott első találkozó óta, s ezen 23 év alatt sok gyermekcsoport mutathatta meg régebben az iskola szabadtéri színpadán, újabban pedig a művelődési házban a megszerzett néptánctudását. Többen vannak olyanok is a jelenlévők között, akik már gyermekként is felléptek a korábbi somosi néptánctalálkozók valamelyikén – hangsúlyozta a polgármester.

Felvonultak a fellépő csoportok Somoskőújfalu főutcáján. A táncosokat népzenészek kísérték a művelődési házban tartott rendezvényre Fotó: Bakos László

Hozzátette: reményeink szerint az idei fesztivál eredetileg megfogalmazott céljának megfelelően ismét lehetőséget teremt a találkozásra, a hagyományok ápolására, valamint a népzene és a néptánc által nyújtott élmény közös átélésére, és ahogy a rendezvény első szervezői szerették volna, a gyermekeket is motiválja a néptáncoktatásban való részvételre, hogy együtt, közösségben lehessenek részesei az ebből származó örömöknek. Ezután bemutatták a kísérő, BEB Zenekart, majd a szakmai zsűrit is.

Idén Mohácsy-Kisfalusi Renáta, a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori diákja, Őze János, a Nógrád Táncegyüttes alapító tagja, valamint Kovács József, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, kétszeres Aranysarkantyús táncos értékelte a csoportok produkcióit. A kilenc műsorszám után kiválasztották a három legjobb csoportot és a Gordos Andrea által kezdeményezett vándordíj következő birtokosát is.

Kiemelkedtek

Idén a legjobb kore­ográfiá­ért járó vándorkalapot a palotási Kenderike Néptánccsoport nyerte el, 2013-ban kiérdemelték a megyei közgyűlés Nógrád Megyéért Díjat is. A kilenc csoportból a három legjobb produkciót bemu­tatóknak abban a megtiszteltetésben lehet részük, hogy augusztusban a Bárnában megrendezett hatodik Palóc Világtalálkozón is bemutathatják műsorukat és tánctudásukat. Az eseményen tehát a pásztói Apraja Néptánccsoport, a losonci Pitypang Gyermek Néptánccsoport, valamint a palotási Kenderike Néptánccsoport léphet fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában