kétezer műalkotás

2017.11.24. 07:20

Hintaló-kiállítás nyílik a Nagytétényi Kastélymúzeumban

A Paripám csodaszép – Hintaló mint generációk krónikása című kiállítás a közelmúltban 400. születésnapjukat ünneplő faparipák előtt tiszteleg. Egy magángyűjtemény legszebb darabjait mutatják be kiegészülve az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival.

Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteménye három évtized alatt alakult ki. Ők nem csupán játékszergyűjtők: érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak, otthonra leltek gyermekkori kedvenceik.

Keresik-kutatják a hintalovak felbukkanását a festészetben, a szobrászatban, az irodalomban, a komoly- és könnyűzenében, a színház-, a fotóművészetben, az iparművészek megálmodta tárgyakban, szakrális ünnepeink szimbolikájában.

E sokrétű, több mint kétezer elemet felölelő gyűjteményből válogatott műalkotásokkal lepik meg a Nagytétényi Kastély látogatóit a november 25-én megnyíló kiállításon, amely 2018. január 14-ig látható.

A látogatók megismerkedhetnek a hintalovak rövid történetével, a legfiatalabbak pedig hintalovakon is „vágtázhatnak”. A tárlat egyik attrakciója, a hatalmas méretű, rendhagyó történettel rendelkező mezőhegyesi hintaló lesz, mely tulajdonosa, Csanádi István jóvoltából szerepelhet a többi különlegesség közt.

„Különböző korokban, eltérő célból, változatos anyagokból, sokféle technikával készült tárgyak együttesét vonultatja fel a tárlat, azzal a hangsúllyal, hogy a hintaló-barátság nem csak a gyermekkor sajátja” – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!