Hallgassa élőben!
Fotó: L.B. / NMH

Ősi módszerekkel is ismerkedtek a benczúrfalvai tábor fiataljai

Már a magyar Szent Korona díszítésénél is alkalmazott technikával indult a Benczúr Gyula Rajziskola első művészeti tanfolyama nemrégiben. Elsőként báró Lipthay Antalt, a rajziskola alapításának egyik kezdeményezőjét kérdeztük a tapasztalatokról.

– Mit gondol, hat-e a természeti környezet a gyerekekre?
– A gyerekek mindent befogadnak, amit a Teremtő alkotott. Ez a különleges környezet is hat rájuk itt a Mária-kertben. Érzékelik a kisugárzását, és a természettel harmóniában inspirálódnak. Különleges öröm volt számomra, hogy a gyerekek közösen alkottak és nagyon szép eredménye lett a munkájuknak, ami Benczúrfalvát szolgálja. A faluba visszatért az alkotó szellem. Ez erősíteni fogja a községet, ami akár fontos művészeti központot is lehet.

– A korábbi hagyománnyal ellentétben miért a tűzzománcot választották a rajzolás helyett?
– Szerettem volna ezt a különleges technikát megismertetni a gyerekekkel. Ez egy olyan ősi alkotó módszer, amit már a Szent Korona díszítésénél is alkalmaztak. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy a máz nem úgy viselkedik a kemencében, ahogyan mi eltervezzük. A mázak nyers állapota, és az égetés során létrejött színek teljesen mások. A tűzzománchoz szükséges alapanyag nagyon költséges, a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tette lehetővé, hogy megvásárolhassuk – mondta Bakos Ferenc, a tábor művészeti vezetője.

– Mi volt a képek témája?
– Idén úgy gondoltuk, hogy egy szimbolikus formát, a virágot választjuk alapmotívumnak. Minden résztvevőtől azt kértük, hogy egy általa kitalált virágformát készítsen. Ezzel közös alkotásra hívtuk őket, aminek egy nagy virágfelület lett a végeredménye, egy nagy „virágos kert” kép. Az absztrakció alapja a Mária-kert virágai voltak, ahol az alkotómunka zajlott. A Mária kertben a Szűzanya virágai, mint a kardvirág, levendula, rózsa adták a mintát, a színeket, amiket alapul vettek a gyerekek – mondta dr. Lipthay Erzsébet.

– Hogyan kezdődött egy nap?
– Minden reggel imával kezdtük a munkát. A napi evangéliumban mindig megtaláltuk a hozzánk szóló üzenetet, ami segítette az ihletést. Arra törekedtünk, hogy egymást támogató, szeretettel teli légkört alakítsunk ki. A jó Isten közreműködése is kellett ahhoz, hogy ezek a gyönyörű alkotások megszülessenek a tűzben – mondta Ferencz Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Milyen eredménnyel zárult a tanfolyam?
– Az egy hét alatt megismertük egymást és ezt az ősi anyagot, ami már a magyar Szent Koronában is felfedezhető. Így a gyerekek egy múltbéli utazáson is részt vehettek. A gyerekeknek nagyon kellett koncentrálni, figyelmüket az alkotásra összpontosították, így igazán kiemeltük őket a hétköznapokból. A végeredmény magáért beszél, gyönyörű alkotások születtek, amelyeket a Benczúr Gyula Rajziskolában állítunk ki – mondta Bakos Ferenc.

Hozzászólások

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
Fejlődő tudomány
Veszélyes fertőzések terjedését térképezik fel magyar kutatók
siker / 31 perce
Háromgólos hátrányból mentett pontot idegenben a Salgótarjáni BTC csapata (fotók)
A salgótarjániak nagyot küzdve vihettek haza egy bajnoki egységet a pótolt mérkőzésről.
nem lóg ki a baloldali kánonból / 42 perce
Márki-Zay Péter nem ismer senkit, akit migránsok bántottak volna
gyógynövények / 48 perce
Értékes növényeket termesztenek a varsányi kertben
Sz. F.
bombázó / 56 perce
Elutasította a sztárfocista az 55 évesen is szuperszexi Salma Hayeket
Rábai 100 / 56 perce
Ünnepi műsorral készül a Magyar Állami Népi Együttes (videó)
Félszáz asztronauta jön / 1 órája
Akik jártak a világűrben – nemzetközi űrhajóskongresszus Budapesten
Nagy a baj / 1 órája
Fogy az élelem, tömegével halnak éhen a tengeri tehenek