17°
30°
18°
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Nagy sikerük van a fiatal bátonyterenyei színjátszóknak

Nem kevesebb, mint nyolc bátonyterenyei gyermek-színjátszócsoportot oktat Mátraházi Tamás drámapedagógus. Kitartó munkájának meglett a gyümölcse, hiszen növendékei az országos gyermekszínjátszó-találkozó balassagyarmati megyei fordulójáról hét bronz minősítésű oklevéllel tértek haza.

Nem volt hiány a színpadon boldogan mosolygó arcokból a Bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró tanszaki gáláján, amelynek az Ady Endre Művelődési Központ adott otthont a napokban.

Mátraházi Tamás, az iskola tanára elmondta: a műsorban a növendékek bemutathatják a tanév második felétől tanult előadásokat, amelyekkel a nyolcból hét csoport fellépett a 28. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón.

– Egy nagyon szigorú zsűri előtt kellett a gyerekeknek bizonyítaniuk színpadra termettségüket, de büszkén mondhatom: megállták a helyüket. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy mind a hét csoport egy-egy bronz minősítésű oklevéllel térhetett haza – mesélte büszkén a pedagógus, aki a kortárs költők szerzeményeiből szerkesztett játékokért és drámapedagógiai munkájáért különdíjban részesült.

Biztatják a gyerekeket, hogy a rendelkezésre álló térben próbálják megvalósítani saját ötleteiket, és bátran mutassák meg érzelmeiket a színpadon
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A gyerekek manapság nem igazán szeretnek verset tanulni, ennek ellenére a csoportjaim színjátszói olyan örömmel fújták ezeket az olykor nem rövid műveket, hogy arra még a zsűri is felfigyelt. A játékok alapjaként főként Lackfi János és Kányádi Sándor könyveit vettem ki a könyvtárból, valamint Osvát Erzsébet gyermekverseit tartalmazó kötetet is találtam a polcomon. A legnagyobb munka talán az olvasás után kezdődött, hiszen csak azzal több hónapot töltöttem, hogy a jeleneteket a különböző korosztályú csoportokban játszó gyerekekre szabtam – részletezte Mátraházi Tamás, aki mindehhez remek módszernek találja azt, hogy miután összeáll a fejében egy történet, a gyerekek bekapcsolódnak az alkotás folyamatába az olvasópróbákon. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a növendékek szabadon dönthetnek arról, hogyan – például ülve vagy állva – mondják a verset.

– Ekkor látom a gesztikulációikat és a mozdulataikat, így az ő mozgásformáik alapján gondolom ki azokat az instrukciókat, amelyeket deszkákon is megvalósítunk. A színpadi próbákon sem adok szívesen konkrét utasításokat, inkább arra biztatom a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy a rendelkezésre álló térben próbálják megvalósítani a saját ötleteiket, és bátran mutassák meg érzelmeiket a színpadon. Végül e mozzanatok közül a leginkább hasznosítható elemek az előadás végső formájába is bekerülnek – ismertette az alkotás folyamatát Mátraházi Tamás.

Öt csoport is színpadra lépett
A napokban tartott gálán a nyolc bátonyterenyei színjátszó csoport közül öt lépett színpadra, így a Bartók Bála Általános Iskola Rosszcsontok nevű négy csoportja, illetve a már részben középiskolás növendékekből álló Rivaldások. Elsőként a harmadikosok mutatták be Rossznak lenni rossz, jónak lenni jó című szerkesztett játékukat, utánuk az elsősökből és másodikosokból álló rosszcsontok Költögető címmel adtak elő egy művet. A negyedik osztályos tanulók Zümm, zümm, zümmögő… című játékát a 10–14 éves Rosszcsontjainak Ilyenek a fiúk, ilyenek a lányok nevű előadása követte. A program a Rivaldások Robban az iskola című játékával zárult.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hosszabbítás: június 30-ig lehet nevezni a Fölszállott a páva gyerekévadába
Korrekten működik
Öreg autóba való kihangosító – olcsón
időjárás / 41 perce
Szerdán kánikulára készüljünk
Csapadékra sehol nem kell számítani, a maximumok 32-35 fok körül alakulnak.
Honthy-díjátadó / 6 órája
Évadzáró ülést tartottak az Operettszínházban
Családtámogatás / 7 órája
A babaváró hitellel akár más hitelt is kiválthatunk
Üdvözlet Amerikából / 7 órája
Orbán-pólóban pózol egy hollywoodi híresség
ön is összefuthat vele / 8 órája
Hazánkban forgat Scarlett Johansson
atomenergia / 8 órája
Ezért nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset Magyarországon
jótékony cél / 8 órája
Furcsa útvonalat választott az úszáshoz egy olimpiai bajnok