Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Nagy sikerük van a fiatal bátonyterenyei színjátszóknak

Nem kevesebb, mint nyolc bátonyterenyei gyermek-színjátszócsoportot oktat Mátraházi Tamás drámapedagógus. Kitartó munkájának meglett a gyümölcse, hiszen növendékei az országos gyermekszínjátszó-találkozó balassagyarmati megyei fordulójáról hét bronz minősítésű oklevéllel tértek haza.

Nem volt hiány a színpadon boldogan mosolygó arcokból a Bátonyterenyei Bartók Béla Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró tanszaki gáláján, amelynek az Ady Endre Művelődési Központ adott otthont a napokban.

Mátraházi Tamás, az iskola tanára elmondta: a műsorban a növendékek bemutathatják a tanév második felétől tanult előadásokat, amelyekkel a nyolcból hét csoport fellépett a 28. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón.

– Egy nagyon szigorú zsűri előtt kellett a gyerekeknek bizonyítaniuk színpadra termettségüket, de büszkén mondhatom: megállták a helyüket. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy mind a hét csoport egy-egy bronz minősítésű oklevéllel térhetett haza – mesélte büszkén a pedagógus, aki a kortárs költők szerzeményeiből szerkesztett játékokért és drámapedagógiai munkájáért különdíjban részesült.

Biztatják a gyerekeket, hogy a rendelkezésre álló térben próbálják megvalósítani saját ötleteiket, és bátran mutassák meg érzelmeiket a színpadon
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A gyerekek manapság nem igazán szeretnek verset tanulni, ennek ellenére a csoportjaim színjátszói olyan örömmel fújták ezeket az olykor nem rövid műveket, hogy arra még a zsűri is felfigyelt. A játékok alapjaként főként Lackfi János és Kányádi Sándor könyveit vettem ki a könyvtárból, valamint Osvát Erzsébet gyermekverseit tartalmazó kötetet is találtam a polcomon. A legnagyobb munka talán az olvasás után kezdődött, hiszen csak azzal több hónapot töltöttem, hogy a jeleneteket a különböző korosztályú csoportokban játszó gyerekekre szabtam – részletezte Mátraházi Tamás, aki mindehhez remek módszernek találja azt, hogy miután összeáll a fejében egy történet, a gyerekek bekapcsolódnak az alkotás folyamatába az olvasópróbákon. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a növendékek szabadon dönthetnek arról, hogyan – például ülve vagy állva – mondják a verset.

– Ekkor látom a gesztikulációikat és a mozdulataikat, így az ő mozgásformáik alapján gondolom ki azokat az instrukciókat, amelyeket deszkákon is megvalósítunk. A színpadi próbákon sem adok szívesen konkrét utasításokat, inkább arra biztatom a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy a rendelkezésre álló térben próbálják megvalósítani a saját ötleteiket, és bátran mutassák meg érzelmeiket a színpadon. Végül e mozzanatok közül a leginkább hasznosítható elemek az előadás végső formájába is bekerülnek – ismertette az alkotás folyamatát Mátraházi Tamás.

Öt csoport is színpadra lépett
A napokban tartott gálán a nyolc bátonyterenyei színjátszó csoport közül öt lépett színpadra, így a Bartók Bála Általános Iskola Rosszcsontok nevű négy csoportja, illetve a már részben középiskolás növendékekből álló Rivaldások. Elsőként a harmadikosok mutatták be Rossznak lenni rossz, jónak lenni jó című szerkesztett játékukat, utánuk az elsősökből és másodikosokból álló rosszcsontok Költögető címmel adtak elő egy művet. A negyedik osztályos tanulók Zümm, zümm, zümmögő… című játékát a 10–14 éves Rosszcsontjainak Ilyenek a fiúk, ilyenek a lányok nevű előadása követte. A program a Rivaldások Robban az iskola című játékával zárult.

 

Hozzászólások

örök fiatalság
Bánsági Ildikó szeretné megállítani az időt
Evolúciós pech / 6 perce
Úgy tűnik, megoldották az antropológia egyik legnagyobb rejtélyét
Nem valami egzotikus kórokozó okolható a neandervölgyi kihalásáért.
vízlépcső / 9 perce
Turbinákat tanulmányoztak a tarjáni tanulók
V. E.
színház / 15 perce
Dramaturgiai díjnak örülhetett a Zenthe
K. I.
Washingtoni aggályok / 20 perce
Trump és Zuckerberg „tárgyalt az internetről”
espanyol-fradi / 39 perce
Sigér: már a bemelegítéskor futball-láz lett úrrá rajtam
tippek / 44 perce
Fogyjon hatékonyan az ősz kincseivel!
Vízi taxi / 1 órája
Illegális bevándorlók százaival újra az olasz partokhoz tart az Ocean Viking