Magas szinten műveli a cigányzenét a szécsényi család

Csonka János méltán tekinti példaképének a nagyapját, aki kiszélesítette a cigányzene műfaji határait, hiszen játszott operett- és operarészleteket is.

Amikor Csonka János játszani kezdett, a vendégek elcsendesedtek, a termet betöltötte a hegedű hangja, s a közönség átadta magát a zene élvezetének. Csonka János tagja lett Boros Lajos legendás zenekarának. Számos európai országba vitték a magyar cigányzene jó hírét. Aztán hazatért Szécsénybe, ahol nem övezte ugyan a külvilág pompája, de körülvette az emberek szeretete, és ez számára mindennél többet ért. Zenekarának híre bejárta nemcsak a megyét, az országot is. A híres szécsényi prímás 1997-ben hunyt el.

A zene szeretete azonban továbböröklődött a családban. Kálmán fiának a Magyar Rádió zenekarának bőgőse adott különórákat. A tanulásnak meglett az eredménye, az unokából is híres zenész lett.

A harmadik generációs Csonka Jánosba is a nagyapa plántálta el a cigányzene szeretetét. Ma már mesteri módon műveli, a nagyapa nyomdokaiba lépett.

Csonka János és fia gyakorol
Fotó: Sz.F. / NMH

– Örülök, hogy napjainkban egyre többen újra felfedezik a cigányzenét. – mondta Csonka János, majd nagyapját idézte: – Ha nem szól a zene, a nóta, olyanok leszünk mi is, mint az erdő madárdal nélkül.

Hozzátette: a helyi zeneiskolában Ember Péter volt a tanára, a zeneelméletet Leukó Józseftől sajátította el, de nagyapja is a mestere volt, akivel mindennap gyakorolt. A zeneművészeti középiskolán kívül gépszerelő karbantartó lakatos szakmát is szerzett, de hivatása a zenélés. Hollókőben betérő zenészként szórakoztatja a játékával a vendégeket. Édesanyja Nyári lány, a Balaton partjáról származik, abban a családban is híres cigányzenészek muzsikálnak.

Fia, a negyedik generációs János szintén örökölte a tehetséget, amire a Rajkó zenekar vezetője is felfigyelt. Ám a fiú egyelőre nem szeretne elszakadni a szülői háztól. Balassagyarmaton a kereskedelmi szakközépiskolában 11. osztályos pincértanuló, s szeretné befejezni a tanulmányait, de a zenélés számára is egyre inkább életforma. Amikor csak teheti, együtt játszik az édesapjával Hollókőn vagy a Balaton-parti településeken.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
tűzeset
Teljes terjedelmében ég egy garázs Balassagyarmaton
fejlesztés / 1 perce
Gyorsabb ellátás: 47 egészségügyi szolgáltató kapott 5 milliárd forintnyi többletkapacitást
Ezek között megtalálhatóak fekvőbeteg, járóbeteg, szakorvosi, fogászati, és krónikus ellátást végző intézmények is.
egész nap alszik / 1 órája
„Olyanokkal kommunikál, akik már nincsenek az élők világában”- aggasztó hírek Pécsi Ildikóról
gyerekek és komolyzene / 1 órája
Kis angyalok muzsikálnak a Virtuózok V4+ versenyében
Globális kibertámadás / 1 órája
Megtámadták a koronavírus oltás gyártóinak ellátási láncát
kiállítás / 1 órája
Online tárlaton mutatkozik be a fiatal pásztói művész
N. O.
Összefoglaló munka / 2 órája
Különleges atlasz jelenik meg az Európában fészkelő madarakról
szamizdat / 2 órája
Orbán Viktor válasza Webernek: nem vagyunk balfácánok