Fűzből font kerítést egy kosárfonómester a gyarmati skanzenben

A Palóc Múzeum szabadtéri néprajzi gyűjteményét, ismertebb nevén a skanzent az időjárási viszonyok és az idő vasfoga éppúgy rongálja, mint bármely más épületet.

Ezért időről időre szükségessé válik az itt található építmények felújítása, esetenként cseréje. Legutóbb a múzeumi gyűjteményt körbevevő, fenyőkarók közé fűzből font sövénykerítést kellett újból felépíteni, mivel az már erősen elkorhadt, elhasználódott. Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgató számolt be portálunknak a munka részleteiről és a vesszőfonás titkairól.

– Idén tavasszal Kovács Zoltán jászárokszállási kosárfonómester, népi iparművész jött Balassagyarmatra, és készítette el a fonott fűz sövénykerítést az 1932-ben Karancskesziből átszállított palóc faház, illetve az istálló, pajta és olajütő körül – mondta a néprajzkutató.

Ez az épületegyüttes a 18. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be, ahol a nagycsaládok házai egymás mellett, keskeny szalagtelkeken sorakoztak. A tágas udvart az utca felől régen nem zárta el kerítés. Inkább csak két oldalon, a szomszédok felé volt vesszőből, sövényből készítve. A gyalogkapu és a nagykapu is így készült, és sövénykerítés zárta el a veteményeskertet is. Egyébként az ilyen vesszőből készített kerítést a családok a hagyományos életmód keretei között 5–10 évente megújították.

A fonáshoz fűz-, nyír- vagy mogyoróvesszőt használtak a paraszti kultúrában
Fotó: Torjay Attila / NMH

Lengyel Ágnestől azt is megtudtuk, hogy a vesszőfonás technikáját a magyarság valószínűleg jóval a honfoglalás előtt ismerte. A fonáshoz fűz-, nyír- vagy mogyoróvesszőt használtak. A magyar paraszti kultúra vesszőt fölhasználva a lánc-vetülékes fonástechnikával készült használati tárgyakat, építményeket ismeri, amelynek legkezdetlegesebb példái a földbe szúrt karókra font készítmények: ilyen például a balassagyarmati Palóc Ház sövénykerítése is.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
járvány
Újabb nap telt el új nógrádi beteg nélkül
friss adatok / 19 perce
3970 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 3 krónikus beteg
Eddig 2245-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent. 
Nivus / 42 perce
Bemutatkozott a Volkswagen kiskategóriás szabadidő-kupéja (videó)
a sikeres védekezése eredménye / 1 órája
Szijjártó Péter: nyílnak a határok (videó)
erős a mezőny / 1 órája
A Csernobil kapta a legtöbb BAFTA-jelölést
feszegették a határt? / 1 órája
A vérengzés évfordulóján bukkant fel az amerikai hadihajó
szépítik / 2 órája
A veszélyhelyzetben is fontos feladatokat látnak el a nógrádi közfoglalkoztatottak
Hegedűs Henrik
Tessék szoftvert frissíteni / 3 órája
Cakkpakk ellopták egy szuperszonikus rakéta adatait