Hallgassa élőben!
Fotó: L.B. / NMH

Alkotásaikkal éltetik a benczúri örökséget

Lezárultak a Benczúrfalvi Képzőművészeti Műhely tíz alkalommal, hétvégente megtartott foglalkozásai. A zárórendezvényen az itt alkotó diákok szülei tekinthették meg, hogy a fiatalok hogyan látják és fejezik ki munkáikon keresztül az egykor Benczúr Gyulát is körülölelő természeti és épített világot. Gyönyörű és színvonalas alkotások születtek, amelyből kiállítást is szerveztek.

A Benczúr Gyula Rajziskola festővászonra kívánkozó természeti és épített környezetben várja az alkotni vágyó és tehetséges diákokat. Az elmúlt évben átadott, modern, mégis a palóc építészethez jól illeszkedő épület adott otthont a Benczúrfalvi Képzőművészeti Műhely foglalkozásainak, amelyet március 6-tól kezdődően 10 hétvégén keresztül tartottak meg szűkebb hazánk festői településén. A Miniszterelnökség és a családokért felelős tárca nélküli miniszter 2 millió forinttal támogatta a program megvalósulását.

– A Pro Arte et Natura Alapítvány egyik célkitűzése a tehetségek felkarolása, gondozása. Már húsz éve tart alkotóművészek részére táborokat, gyermekrajztáborokat – tájékoztatott Ferencz Zoltán, az alapítvány elnöke.

Hozzátette: az alapítók számára nagy öröm volt, hogy 2020 júliusától bekapcsolódhattak a Nemzeti Tehetség Programba, az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő alprogram révén.

– Ez a program teljesen összhangban van az alapítvány azon céljaival és tevékenységével, ami a tehetséges és hátrányos helyzetű tanulók esélyeinek növelésére irányul.

Mint mondta, a június 19-én záruló foglalkozássorozat zárásaként az itt alkotó diákok szülei megtekinthették a gyerekek munkáiból készített kiállítást. A járvány miatt idén márciusban öt középiskolás tanuló részvételével kezdődtek meg az alkotó foglalkozások Bakos Ferenc művésztanár vezetésével. Az általános iskolák újranyitását követően a fiatalabb diákok is csatlakoztak a programhoz, és elkezdődött a közös, kreatív munkavégzés.

– Megható azt érezni, hogy a foglalkozásokon részt vevő gyerekek nem csak tehetségesek, hanem a lelkükből is adnak egy darabot az alkotásaikon keresztül – fogalmazott báró Lipthay Antal, az alapítvány egyik alapítója, hozzátéve: – Benczúr Gyula nemcsak tehetséges festő volt, hanem egy zseni, akinek a lelke örökké élni fog, köszönhetően ennek az iskolának és az itt alkotó diákoknak. Ez az intézmény a fiatalokat és rajtuk keresztül a jövőt szolgálja. Azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk.

– A gyerekek egymást segítették munkájuk során, ennek köszönhetően eltűntek a különbségek. A kész műveket nézve nem lehet megmondani, hogy ki volt az, aki még sosem alkalmazta a fenti technikát – hangsúlyozta Bakos Ferenc művésztanár.

Hozzátette: egy olyan közösség formálódott itt, az elmúlt 10 hétvége során, akik megtanulták „benczúrul” nézni a világot.

– Észrevették a környezet szépségét, megértették mit üzen a táj és a palóc építészet, és ezt alkotásaikban ki is fejezték. Úgy vélem, hogy a Benczúr Gyula Rajziskola kezdi betölteni azt a feladatát, amiért létrejött: folyamatos alkotómunka valósul meg a falai között. Bízom abban, hogy a későbbiekben felnőtt alkotóknak is helyet ad az intézmény.

Nagy ívben kerülték az iskolásdit

Az elmúlt tíz hétvégén a résztvevők úgy tanultak, hogy jól érezték magukat, felszabadultak voltak. Nem volt iskolai a légkör, szabadon áramoltak az ötletek és a gondolatok. Benczúr Gyula jól ismert világában megtanultak úgy látni, ahogy a híres festő. A technika pedig, amivel a műveiket megalkották, a linómetszetek tervezése, metszése és nyomtatása volt. Többen már ismerték ezt a módszert, de voltak olyanok is, akik a képzőművészeti műhely foglalkozásain találkoztak vele először. Ennek ellenére kiemelkedő alkotások születtek.

 

Hozzászólások

4 éve nem látta a lányát
Milliókkal tartozik kislányának Damu Roland
lehet ugyanaz is, mint az első kettő / 17 perce
Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás
A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás.
összefogás / 18 perce
Összefogott Gyarmat: kupakgyűjtéssel segítenek a rimóci SMA-s Jázminnak
L. J.
világméretű probléma / 46 perce
Chiphiány miatt ismét leáll a termelés a Mercedes-gyárban Kecskeméten
10 áldozat, 30 sérült / 55 perce
Hatalmas a felháborodás! Kiderült, mi okozta a szörnyű buszbalesetet a horvát autópályán
büntetés / 1 órája
Voltak intő jelei a tragédiának: kapott már jelentős összegű munkavédelmi bírságot a terenyei üzem
F. O.
Karrierváltók figyelmébe / 1 órája
IT területen gyors az előmenetel és magas a fizetés
egészség / 1 órája
Tízezreket mozgatott meg országszerte, sikerrel zárult a Magadért Sportolj! program