16°
30°
16°

A zarándokok a csendet, a békét keresik Szentkúton

Egyre többen látogatnak el Szentkútra a búcsúszezonon kívül is. Az odaérkező turisták ugyanis az elcsendesülést, az elvonulást fedezték fel a Cserhát szívében. Az ország egyetlen római katolikus nemzeti kegyhelye a zarándokokon és a búcsújárókon túl olyan vendégeket is szívesen fogad, akik egyszerűen csak maguk mögött hagynák a rohanást, szeretnének zavartalanul, kirándulással és feltöltődéssel tölteni néhány napot.

Források, barlangok, túraútvonalak övezik nemzeti kegyhelyünket, ahová évente több ezer zarándok érkezik. A népszerű búcsújáróhelyet 2015-ben újították fel, amikor is egy kényelmes zarándokház is épült étteremmel és parkolórésszel kiegészítve. Hétvégente búcsúkat és lelkigyakorlatokat is szerveznek, az utóbbi időben viszont azok is felismerték a hely varázsát, akik csak kikapcsolódásra és elvonulásra vágynak.

Az örökségekért

A nemzeti kegyhely együttműködést kezdeményezett a szlovák rendtartománnyal annak érdekében, hogy a ferences tulajdonban lévő épített örökségi helyszíneket megvédjék, felújítsák, illetve látogathatóvá tegyék. A közös ügyben, hazánkban Szécsény és Mátraverebély-Szentkút, Szlovákiában pedig Pozsony és Fülek érintett. Az összefogás az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében, A határterület ferences kulturális örökségi helyszíneinek turisztikai célú fejlesztése a két rendtartomány együttműködése által című projektnek köszönhetően valósul meg.

Az odaérkező turisták elsősorban a természeti kincseket használják ki Mátraverebély-Szentkúton. Sokan meglátogatják a Szent László-forrásokat, amelyek a komplexumtól csupán 15 perc sétára találhatók, de többen elidőznek a remetebarlangoknál is, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. Szentkutat átszeli az Országos Kéktúra útvonala, így a kirándulók is szívesen megpihennek a zarándokház kényelmes szobáiban és éttermében – tudtuk meg Marótyné Ugron Évától.

Az intézményvezető hozzátette: a nemzeti kegyhelynek nagyon sok arca van, a legtöbben mégis csak a búcsúiról ismerik. A zarándoklatok alkalmával azonban sok iskolás, egyetemista is ellátogat a kegyhelyre, a turisták pedig felfedezték benne az elvonulást. Ők a csendes hétköznapokon érkeznek, és ugyanazt keresik, amit a kolostor nyújt az ottani ferences szerzeteseknek: a csendet, a békét, az elvonulást távol a világ terhétől. Kirándulnak, erdei állatokat figyelnek, beszélgetnek, elmélkednek és élvezik a hely csodálatos atmoszféráját.

– A tapasztalatok szerint a vendégek tudatosan keresik a nagyvárosoktól távol eső, eldugott helyeket. Fontos számukra, hogy valóban eltávolodhassanak a hétköznapok forgatagától, viszont ehhez mégsem szeretnek messzire utazni. Kedvező fekvésének köszönhetően leggyakrabban – a környező településeken kívül – Budapestről érkeznek vendégek, de nem ritka, hogy a határon túlról is hozzánk látogatnak feltöltődni – mondta Marótyné Ugron Éva.

Hozzászólások

újrahasznosítás
Ön is vehet használt kávékapszulákból készült bringát
EISA díjat nyert / 5 órája
A Huawei P30 Pro lett az év legjobb okostelefonja
A P30 Pro nyerte el idén az Európai Kép- és Hang Szövetség legjobb okostelefonnak járó díját.
mentőszolgálat / 5 órája
Folytatódik a Legyél hős! program
rovarevő volt / 6 órája
Úgy tűnik, a valóságban is létezett Motkány
meglepetés / 6 órája
Gerard Butler feleslegesnek hitt akciófilmje kasszát robbantott
teltház / 6 órája
A vártnál jóval többen látogattak el a Strand Fesztiválra
összetartozás / 7 órája
Szent Imre emléke máig összeköti a nevét viselő települések lakosait
Labdarúgó NB I / 7 órája
Háromgólos vereséget szenvedett a bajnok Felcsúton