kultúra

2019.04.03. 11:20

Egyedi értékeinkkel hódítja meg a palócság Brüsszelt

A palócság mutatkozik be ma Brüsszelben, az Európai Parlamentben és a Balassi Intézetben. A Csáky Pál felvidéki magyar író, politikus, európai parlamenti képviselő támogatásával megvalósuló esemény célja, hogy bemutassa a palóc kultúra jellegzetes vonásait a nagyvilágnak.

Sziládi Krisztina

Az öreg kontinens fővárosában vendégeskedik ma a palócság: van mit felmutatni

Fotó: Hüvösi Csaba

A nap folyamán az Európai Parlamentben tárják a képviselők elé a palócság történetét, este pedig változatos programokon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a palócok hagyományait, szokásait, hagyományos és kortárs zenéjét, viseletét. Az esemény fő szervezője a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány.

A 13 órakor kezdődő konferenciát Csáky Pál nyitja meg az Európa Parlamentben. A palócság néprajzi érdekességeiről dr. Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója tart előadást, míg népviseletünk és gasztronómiai örökségünk titkaiba dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója avatja be a jelenlévőket. Az alapítvány elnöke, dr. Ádám György mérnök, gyógyszerész pedig a tudomány és a technika területéről szemezget mindabból, amit a palócság adott a világnak.

Természetesen nem maradhatnak ki a bemutatásból természeti értékeink sem: Jakab Sándor, a Hazajárók című jól ismert műsor szerkesztője lesz a kalauz a palóc tájak virtuális bebarangolásakor. A palóc művészeti értékeket és a kortárs palóc művészetet a balassagyarmati származású Párkányi-Raab Péter szobrászművész, Shah Gabriella művészettörténész, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója, valamint Dávid Zsuzsanna és Lencsés Zsolt freskófestők mutatja be. Karaba Tamás építészmérnök, Nógrád megye volt főépítésze előadásának gerincét a palóc vidék épített értékei alkotják, kitérve az Esterházy János zarándokközpontra. Végül a palócság zenei kultúráját, néptáncát dr. Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató közvetíti a parlamentereknek.

Az öreg kontinens fővárosában vendégeskedik ma a palócság: van mit felmutatni
Fotó: Hüvösi Csaba

Hirdetik az összetartozást

– A bemutatkozásunk alapgondolata az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a szlovák–magyar országhatár mindkét oldalán élő palócság összetartozására, közös kibontakozásának igényére – mondta Lencsés Zsolt, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány egyik alapító tagja: – A felkért személyiségekkel, s az általuk bemutatott produkciókkal arra törekszünk, hogy megszólítsuk az európai parlamentereket. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy a Nyitra-vidéktől és a Garam-mentétől szinte Kassáig élő népek egységes etnikumot képeznek életmódjukban, nyelvjárásukban, szokásaikban. A palócság az a nagy tömbben elhelyezkedő népcsoport, amely a középkor óta békésen él a szomszédos szlovákság és más népcsoportok mellett.

Az Európai Parlament után a brüsszeli Balassi Intézetben folytatódik a palócság bemutatkozása, ahol 19 órától a Palóc Kavalkád elnevezésű programon szűkebb hazánk jeles művészei lépnek fel. A műsorvezető Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei területi referense lesz.

Az est során Híves Boglárka énekművész mellett fellépnek a Fölszállott a páva tehetségkutató nyertesei, a bátonyterenyei Haraszti ikrek, valamint a balassagyarmati cigány virtuózok a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes táncosaival. Rózsavölgyi-, Bartók- és Kodály-feldolgozások is felcsendülnek a balassagyarmati származású, jelenleg Franciaországban élő Szandai Mátyás kortárs modern jazztriója előadásában.

A műsorban szerepel még dr. Agócs Gergely és Paluch Norbert, a Palóc Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Szeredy Krisztina énekművész és a rimóci Holeczné Kanyó Margit, a népművészet mestere. A hollókői Kiss Tünde népi iparművész csuhé- és a balassagyarmati Sztancsik József fafaragó-bemutatója mellett Bocsi Éva népviseletbe öltöztetett babái is megjelennek majd Brüsszelben.

A palóc ízeket a varsányi házi szörpök és lekvárok, a szécsényi családi pincészetből származó pálinkák és borok, Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász süteményei, valamint a szügyi manufaktúra disznóságai képviselik.

A palócság brüsszeli bemutatkozását élő adásban közvetíti az Ipoly Televízió és kisfilm is készül belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában