A zongora mestere

2019.05.06. 10:15

A hangok mögötti igazságot keresi

Nyár elején megjelenő Chopin-lemezét mutatja be június 5-én Farkas Gábor.

Budapest, 2018. április 5. Farkas Gábor zongoramûvész a Steinway Spirio-zongora sajtóbemutatóján az Opera Zongorateremben 2018. április 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Farkas Gábor zongoraművésszel közelgő albumáról a kultura.hu készített interjút. Az előadó a beszélgetés elején elárulta: régóta vonzza Chopin zenéje. „Csodálatos, ha a négy balladája együtt szólalhat meg. Többször játszottam ezeket koncerteken, most pedig elérkezettnek láttam az időt, hogy lemezre vegyem” – mondta.

Hogy miért kedveli a romantikus repertoárt, arról Farkas Gábor úgy nyilatkozott, hogy „ez kémia”.

„Amikor az ember meghallgat valamit, ösztönösen érzi, hogy mi ragadja magával, mit szeret, és nyilván ez áll jól neki”

- tette hozzá.

Liszt és Chopin eltérő habitusáról is szót ejtett: „mindketten zseniális zongoraművészek voltak, ám Lisztet a hatás érdekelte, nagyszabású dolgokat komponált, és bár a Chopin-művek technikailag ugyanilyen kihívást jelentenek egy művész számára, korántsem olyan „látványosak” – fogalmazott Farkas Gábor.

Az interjúban a zongoraművész kitért arra is, hogy egy mű története, tartalma, illetve pillanatnyi hangzása egyaránt fontos.

„Gondolati tartalom nélkül nincs muzsika, a pőre hangok eljátszása sehova nem vezet. Érdemes kutatni a hangok mögötti igazságot; a szerző szándékát, indíttatását.

Chopin balladáit Adam Mickiewicz lengyel költő versei ihlették, az impromtuk esetében viszont nincs konkrét program, de a gyakorlás során bizonyos érzések, képek kapcsolódnak a művekhez, amelyek megjelennek a zongorajátékban is” – magyarázta.

Farkas Gábor arra a felvetésre, hogy hogyan tekint önmaga játékára és mikor elégedett, azt válaszolta: szinte mindig azt érzi, hogy másként, szebben kellett volna játszania. „Ritkán vagyok elégedett. De fontos tudni, hogy

egy lemez mindig az adott pillanat tükre,

ha néhány héttel előbb vagy később játszom a darabot, már más érzelmeket közvetít. Ha már sokat játszottam egy művet koncerteken, és a magaménak érzem, akkor érdemes felvenni. De könnyen lehet, hogy már albumra rögzített műveket újraveszek majd néhány évtized múlva” – fejtette ki a muzsikus.

A teljes interjú a kultura.hu oldalán olvasható.

Borítókép: Farkas Gábor zongoraművész a Steinway Spirio-zongora sajtóbemutatóján az Opera Zongorateremben 2018. április 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában