testvérvárosok

2018.03.06. 18:08

Izgalmas kiállítás hasonlítja össze Budapest és Bécs építészetét

130 városképpáron tárja fel az Osztrák-Magyar Monarchia két fővárosa építészetének és kultúrájának hasonlóságait és különbözőségeit a bécsi tárlat.

Az Architektur im Ringturm (Építészet a Ringturmban) című projekt három éve indult el a két testvérvárost bemutató első tárlattal, amely a 19. század második felét és a 20. század elejét fogta át. A bécsi kiállítás után a tárlatot 2016-ban Budapesten, a Várkert Bazárban mutatták be. A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920 című kiállításon mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatta közönség.

A kedden nyílt Metropolen Budapest/Wien: Parallele Stadträume aus dem 20. Jahrhundert című kiállítás ennek folytatásaként a két város 1918 és 1970 közötti fejlődését állítja a középpontba.

Az újabb tárlat szintén fotók segítségével világítja meg a 20. század legfontosabb építészeti, városépítészeti és társadalmi vitáit. Ezek központi témái a lakóházak, tömegközlekedés és egyéni közlekedés fejlődései és reformjai, melyek jelentősen megváltoztatták a városképet. A kiemelt témák között szerepel a fényhez és elektromossághoz való hozzáférés jelentősége a városi életben.

A kiállítás kurátorai Adolph Stiller és Tamáska Máté, a tárlat június 8-ig látható Bécsben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!