trükkös megoldás

2017.11.14. 19:35

Meglepő helyen rejtőzött egy Magritte-festmény hiányzó darabja

Egy röntgen fedte fel a titkát.

René Magritte belga szürrealista művész egy négy részre vágott festményének utolsó, hiányzó darabját fedezték fel egy brüsszeli múzeumban a művész egy másik festménye alatt röntgenvizsgálat segítségével.

A La pose enchantée című festményt 1927-ben állították ki, majd visszakerült Magritte-hoz, öt évvel később pedig nyoma veszett. Az 1967-ben elhunyt festőművész magával vitte a sírba a titkát a képnek, amely két, egyik karjával oszlopra támaszkodó meztelen nőt ábrázol.

A mű első darabját 2013-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a Le portrait című, 1935-ben festett kép alatt találták meg, két további darabot pedig a későbbiekben Stockholmban és Norwichben.

A kép negyedik részére Magritte 1935-36-ban festette rá God is Not a Saint című alkotását. A belga Királyi Képzőművészeti Múzeum munkatársainak a Liege-i Egyetemen működő Európai Archaeometriai Központ segítségével sikerült felfedeznie a puzzle hiányzó darabját.

„A röntgensugár láthatóvá teszi, hogy mi található a festmény alatt. Természetesen meglepetés volt, hogy a La pose enchantée utolsó darabját találtuk meg, ugyanakkor ezeknél a technikáknál megszokott, hogy különböző folyamatokat lássunk”

- mondta el David Strivay, az egyetem professzora.

Szakértők szerint a festő azért vágta darabokra a képet, mert a vásznakat újra fel akarta használni, feltehetően azért, mert nem volt pénze újat venni. Strivay emlékeztetett, hogy Magritte a szürrealista mozgalom nemzetközileg is kiemelkedő alkotója volt. Hozzáfűzte: örömmel foglalkozik a festő műveivel, mert a vizsgálatok rávilágítanak arra, hogyan is dolgozott a művész.

A festmény korábban fellelt részei közül egy a Norwichi Kastélymúzeum gyűjteményében rejtőzött a La condition humaine című festmény alatt, amelyet 1935-ben készített a művész. A stockholmi Modern Múzeumban pedig egy szintén 1935-ből származó Magritte-kép, a Le model rouge alatt leltek meg egy újabb darabot az eredeti alkotásból.

A La pose enchantée-ről annak idején készült egy fekete-fehér fénykép. A teljes mű virtuálisan restaurálva már látható a Magritte Múzeumban, amely a művész több mint 40 képét őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!