Átformált tradíciók

2017.10.12. 07:17

Kodály és Respighi művei szólalnak meg a Zeneakadémián

Rajk Judit alt, a Budapesti Vonósok és a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa szólaltatja Kodály és Respighi műveit október 18-án a Nagyteremben.

Az Átformált tradíciók című esten Alessandro Cedrone, az Ankarai Opera főzeneigazgatója vezényel – közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.

A hangversenyen szokatlan válogatásban és izgalmas társításban hangzanak el a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán vokális művei, valamint egyik leghíresebb kortársa, az olasz Ottorino Respighi alkotásai.

Mindketten a zenei impresszionizmus nagy mesterei, iskolateremtő tanárok voltak, erősen hatott rájuk Debussy stílusa, és az olasz mestert a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárrá avatta. Műveikben a tradicionális dallamok a maguk egyszerűségében formálódnak át 20. századi „új-régi” zenévé.

A kétszeres Artisjus-díjas Rajk Judit a 20. századi és kortárs vokális irodalom egyik legavatottabb és legelhivatottabb előadója, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára, a kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézet professzora.

Az esten orgonán közreműködő Pétery Dóra a billentyűs hangszerek széles látókörű és repertoárú, sokoldalú művelője, aki szintén tanít az egyházzene szakon, tanulmányait pedig Finnországban, Spányi Miklós osztályában tökéletesítette.

Az est karmestere az Ankarai Opera főzeneigazgatója, zenekarok és nemzetközi operafesztiválok állandó vendége, aki az olaszországi Sora városában saját kórusát és zenekarát is vezeti, és az utóbbi években gyakran tűzte műsorra magyar szerzők műveit. A Kossuth-díjas hegedűművész, Botvay Károly vezette Budapesti Vonósok mellett a gyönyörű összeállítás megszólaltatásában közreműködő másik együttesként a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát hallgathatja meg a közönség.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Rajk Judit, Alessandro Cedrone, valamint Czinege Ádám moderátor várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!