zajos lakótársak

2019.03.05. 11:30

Zajlik a háború az emberek és a varjak között Gyarmaton

Mondjanak ránk, emberekre bármi rosszat, mégis sok élőlény keresi a közelségünket. Olykor olyanok is, akiket inkább elkerülnénk. Ebbe a kategóriába tartoznak a vetési varjak is. Sok városban tapasztalható, hogy nagy csapatokban megszállnak köztereket, parkokat. Hideg időben behúzódnak a lakott területekre, de nem csak téli vendégek, költenek is és gyakorlatilag egész évben betölti károgásuk a megszállt városrészeket...

Sziládi Krisztina

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Sok lakossági panasz érkezik évek óta az önkormányzathoz a fekete madarak miatt. Jól érzik magukat a városban, itt van elég táplálék számukra, nincs annyi ragadozó, mint a természetben, az embereket meg valahogy csak el lehet viselni. Előszeretettel telepednek meg a közterületek égbe nyúló platánjain és nyárfáin. Sok gondot okoznak ezzel a közelben lakóknak, nemcsak az ürülékük miatt, hanem hajnali károgásuk is komoly zajhatás.

Egyik népszerűtlen, másik jó hírű

A vetési varjak 18–19 évig is élnek, intelligens, telepesen fészkelő madarak. Nem túl népszerűek a városlakók körében, mivel zajosak, olykor agresszívnek tűnnek, sőt azt is fel szokták róni bűnüknek, hogy kifosztják más madarak fészkét. Az igaz, hogy fészekrablók, de a mókusok is fogyasztanak madártojásokat és -fiókákat. Úgy tűnik, hogy a varjak a nem túl előnyös megjelenése és viselkedése a rossz megítélés fő oka. A városba költözésük egyáltalán nem meglepő, és nagyjából ugyanazt az utat járják be, mint a rigók. A feketerigó száz éve ritka volt épített környezetben, erdőkben élt és vonult. Amikor felfedezte magának a parkokat, beköltözött a városba. Az emberek pedig szívesen fogadták a csinos megjelenésű, kellemes hangú új lakótársat. Ami most egyáltalán nem érvényes a varjak esetében.

A város aljegyzője, dr. Gálik Ágnes számolt be lapunknak az önkormányzat és a varjúkolóniák között zajló csatározás részleteiről.

– A megnövekedett lakossági panaszbejelentések miatt Balassagyarmat önkormányzata 2016-ban és 2018-ban kérelmezte az illetékes környezetvédelmi hatóságtól, hogy a varjak fészkeit a megjelölt problémás helyszíneken eltávolíthassa, a város külterületi ingatlanjain pedig műfészkeket helyeztessen el a madarak belvárosi részekről való eltávolítása céljából – mondta el lapunknak az aljegyző. – Ennek keretében 2017 márciusában és 2018 februárjában vállalkozó bevonásával eltávolításra kerültek a város területén nagy számban jelenlévő madarak.

Tavaly a város hatósági engedélyek birtokában több telepet is felszámolt. Ennek eredményeként az egyetlen nem bolygatott telep megnőtt, míg a többi varjú szétszóródott a városban. A beavatkozás következtében a helyzet most a következő: három nagyobb telep és több, tíz fészek alatti, kisebb telep alakult ki a város különböző pontjain. Legnagyobb a békén hagyott és az emberek számára legkevésbé zavaró ipartelepen lévő, több mint 200 fészket számláló telep. Ezt követi az újjáalakult kórházi kolónia több mint száz fészekkel, illetve az Ipolypart úti 60 fészekkel. Utóbbiak a korábban végrehajtott beavatkozások eredményeképpen alakultak át. Előbbiek mellett a Madách- és a Palóc-liget szélein, a kórház parkolójában is megtelepedtek a varjak.

Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

A vetési varjak védettek. Más élőhelyre való szoktatásukhoz a fészkelés elősegítése az első: a varjak szemszögéből fészkelésre alkalmas területeken gallykupacokat helyeznek ki, esetleg mesterséges gallyfészkeket tesznek a fákra, ezáltal még vonzóbbá teszik az adott területet a fészkelésre. Ezzel egy időben a városi fészkelőfákat visszavágják, mivel a varjú a nagy magasságot szereti. Ezt csak a fészekrakási időszak kezdetén lehet elvégezni, február végén, március elején. Ekkor a legerősebb ugyanis a fészeképítési ösztönük. Ajánlatos ilyenkor az új élőhelyen rendszeresen etetni is a madarakat, hogy mielőbb megszokják ott. A költöztetésre fordított összeg sem kevés: 2017-től több mint négymillió forintot költött rá a város önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!